SDAovci optužili Konakovića da finansira Dodikov secesionizam, on im odgovorio: UIO nije Dodikova, niti je BHTelecom vaš

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici odobrilo pokretanje procedure za kupovinu zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

Vijeće ministara daje 69,5 miliona KM kako bi UIOBiH kupila zgradu u Banjoj Luci

Ovom odlukom će se za kupovinu zgrade za smještaj UIO-a u Banjoj Luci izdvojiti 69,5 miliona KM.

Opozicija u RS-u već dugo ističe da bi ta zgrada mogla biti ona u vlasništvu banjalučkog biznismena Mileta Radišića, koji je blizak predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Odmah nakon informacije da Vijeće ministara daje novac, oglasili su se iz SDA optuživši Trojku da ovim finansiraju Dodikov secesionizam.

SDA: Novcem koji Trojka daje kako bi UIO BL kupila zgradu se finansira Dodikov secesionizam

Sada im je odgovorio lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković. On kaže kako su plaćala prevelika cifra za rentanje prostora UIO BiH u Banjoj Luci, te smatra da je opravdana investicija. Optužio je i SDAovce.

Njegov post prenosimo u cjelosti.

“Blizu 70 miliona KM za nabavku objekta je na računima Uprave za indirektno oprezivanje već neko vrijeme.

Novac se nalazio na dva različita konta, na dvije pozicije istog budžetskog korisnika.
Dio na kapitalnim investicijama, a dio iz budžetskih sredstava.

Vijeće ministara nije odobrilo nikakav dodatni novac, već je ranije planiran budžetom, a kupovina zgrade za UIO je već godinama u planu investicija (usvajan više puta u prethodnim sazivima)

900 je uposlenih u UIO u Banja Luci, trenutno su smješteni na nekoliko adresa i naravno, PLAĆA SE ZAKUP, mjesečno preko 37.000 KM (parama građana kako iz Sda kažu)
Jedan je dio smješten u prostorima Vlade RS, tu se zakup nije plaćao ranije, a od aprila se traži da se zakup plaća ili prostori napuste.

Sa ovim troškom cijena zakupa bi se najmanje uduplala.

Drugi dio se plaća privatnim vlasnicima objekata.

Ako je nabavka zgrade za jednu od najvažnijih institucija BiH finansiranje “secesionizma” kako nam poručuju iz Sda, šta je onda plaćanje zakupa dugi niz godina u ogromnim iznosima?

Zašto ste onda stavljali u plan investicija baš ovu nabavku ranije?

Ako je kupovina zgrade ustupak Dodiku kako kažu, šta je onda plaćanje zakupa dugi niz godina u ogromnim iznosima?

U raspravu sa Sda o tome kako već znaju od koga će zgrada biti kupljena ne bih ulazio. Prehrabro bi bilo raspravljati sa ekspertima iz oblasti nabavke od poznatog dobavljača.

Možda samo paralela sa kupovinom zgrade za BH Telecom od firme OKI, 40 miliona KM za smještaj 300 ljudi, manje od 8.500 m2 (plus garaže i parkinzi).

Ta nabavka u vrijeme svjetske krize sa cijenama na tržištu znatno nižim od ovih danas.
Ili možda paralela kupovine oronule zgrade Energoinvesta za 54 miliona KM za Vladu FBiH?
Ko je ulazio u zgradu zna o čemu govorim.

Glasao sam jučer za početak procesa nabavke (ranije planirane i odobrene) zgrade za državnu instituciju, u gruntu će pisati država Bosna i Hercegovina.

Proces mora biti transparentan i javan, zgrada što bolja i funkcionalnija, cijena najbolja moguća.

Svaku sumnju u koruptivan proces treba provjeriti.

Mediji, NVO, opozicija, pozicija, svi zajedno treba da pratimo ovu, a i sve druge nabavke.

Zvati instituciju BiH, Upravu za indirektno oporezivanje, Dodikovom mogu samo oni koji svojom privatnom smatraju institucije BiH u koje su imenovali kadrove.

Nit’ je UIO Dodikova, nit’ je BH Telecom vaš, nit’ je vaša OSA, nije vaše pravosudje, mi smo došli da vam to saopštimo i da vas vratimo u realnost.

Sve je to države Bosne i Hercegovine”, napisao je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79