SDP BiH: Vlada FBiH je sabotirala nabavku vakcina koju je vodila Vlada KS

Predsjedništvo SDP-a BiH danas je održalo sjednicu na kojoj su razmatrane informacije o realizaciji ranije donesenih zaključaka.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, obavijestio je prisutne o sastanku sa predsjednikom HDZ-a, Draganom Čovićem, koji je prije nekoliko dana održan u Mostaru.

– Nastavit će se sastanci sa liderima drugih stranaka, kako bi se prezentirala rješenja za racionalizaciju Federacije BiH koja je pripremio ekspertni tim SDP BiH predvođen Jasminom Imamovićem. Planirana rješenja su usmjerena ka poboljšanju statusa i ravnopravnom tretmanu svih građana u Federaciji, rekao je Nikšić.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a je podržan nastavak procesa dogovoranja oko zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u Republici Srpskoj, povodom izbora koji će se održati naredne godine.

– Za uvođenje elektronskog glasanja nije potreban novi Izborni zakon već da to svojom odlukom o načinu sprovođenja izbora propisuje CIK BiH. SDP BiH smatra da je ključ za osiguravanje promjene vlasti u Bosni i Hercegovini stvaranje pretpostavki za fer i poštene izbore. Podrška predstavnika međunarodne zajednice bi u tom pogledu mogla biti presudna, jedan je od zaključaka sa sjednice Predsjedništva.

Također, tokom sjednice je iznesen podatak o imunizaciji bh. stanovništva, a prema informacijama SDP-a u BiH je vakcinisano tek 9% bh. građana, te je konstatovano da se radi o alarmantnoj informaciji.

– Vlada FBiH je sabotirala nabavku vakcina koji je vodila Vlada Kantona Sarajevo. SDP BiH neće odustati od insistiranja da se kroz nabavku i vakcinisanje što većeg broja građana osigura zaštita zdravlja stanovnika, istaknuto je na sjednici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79