SDP Bihać tone u korupciju i klijentelizam: Građani razmišljaju o odlasku

Socijaldemokratska partija (SDP) Bihać, čiji ogranak predvode ministar Policije Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija i profesorica Fatka Kulenović, sve se više suočava s optužbama za korupciju i klijentelizam.

Ova situacija dodatno narušava povjerenje građana u politički sistem i potiče mnoge na razmišljanje o napuštanju grada.

Afera koja se veže za profesoricu Kulenović datira iz 2019. godine, kada je tadašnji vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, Elvedin Sedić, progovorio o nepotizmu i korupciji. Prema njegovim tvrdnjama, Kulenović je zahtijevala njegovu smjenu nakon što je iz Komisije ZZO USK za ortopedska pomagala izbacio njenog supruga, ljekara u Kantonalnoj bolnici i vanjskog saradnika ljekara u Domu zdravlja Bihać.

Ova optužba dodatno je osnažila percepciju javnosti o rasprostranjenom koruptivnom ponašanju unutar lokalnog SDP-a.

Adnan Habibija, aktuelni ministar Policije Unsko-sanskog kantona, također se našao u središtu kritika. Pod njegovim vodstvom, SDP Bihać je privukao nekolicinu mlađih kadrova sa sumnjivim diplomama, navodno stečenim u Republici Srpskoj, što dodatno doprinosi sumnjama u integritet stranke.

NES Unsko-sanskog kantona, kao i SDA USK, nisu uspjeli da se suprotstave konstantnim ucjenama i pritiscima od strane SDP Bihać u protekle četiri godine. Ova situacija dodatno destabilizira politički pejzaž kantona i otežava rad ostalih političkih aktera.

Policija i Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, unatoč brojnim prijavama i optužbama, još uvijek nisu poduzeli konkretne mjere protiv navodnih koruptivnih radnji unutar SDP Bihać. Ova pasivnost dodatno frustrira građane, koji sve više gube povjerenje u institucije i pravni sistem.

Građani Bihaća, suočeni s političkom nesigurnošću i korupcijom, sve češće razmišljaju o napuštanju grada. “Ovdje nema budućnosti,” kaže jedan stanovnik Bihaća koji je želio ostati anoniman. “Svi pričaju o odlasku jer nema nade za promjene.”

Situacija u SDP Bihać jasno pokazuje kako korupcija i klijentelizam mogu devastirati politički sistem i destabilizirati zajednicu. Dok građani i dalje gube povjerenje u političke aktere, nužno je da se poduzmu konkretni koraci kako bi se obnovilo povjerenje u institucije i osigurala budućnost za sve stanovnike Bihaća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79