Sedam godina od tragične smrti porodice Lovrenović

Sedam godina prošlo je od tragične smrti Dubravka Lovrenovića, njegove supruge Alise Mahmutović i posinka Mahira Rakovca.

Profesor Lovrenović, istaknuti akademik, svojim radom ostavio je pečat u historiji Bosne i Hercegovine. Međutim, porodica je doživjela teške gubitke, prvo gubitkom Mahira Rakovca, koji se krajem 2015. godine odlučio za samoubilački čin pod pritiskom zlostavljanja i vršnjačkog nasilja.

Nakon Mahirove smrti, profesor Lovrenović i njegova supruga Alisa Mahmutović borili su se za pravdu, istražujući okolnosti koje su dovele do Mahirove tragedije. Njihovu borbu pratila je javnost, a njihov angažman doveo je do pokretanja protesta širom Bosne i Hercegovine protiv vršnjačkog nasilja. Ova tragedija postala je simbol borbe protiv nasilja u školama, i osnivanje Fondacije “Mahir i Aleksa”, koja se bavi sistemskim prevencijama vršnjačkog nasilja u BiH i Srbiji.

Nažalost, tragedija je pogodila porodicu Lovrenović i na drugi način, jer je Alisa Mahmutović preminula od karcinoma samo pola godine nakon smrti profesora Lovrenovića.

Iako su prošle sedam godina, javnost se i dalje sjeća Dubravka Lovrenovića i njegove porodice, čija tragedija služi kao podsjetnik na ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja u društvu. Statistički podaci pokazuju da je nasilje u porastu, posebno u online sferi.

Ova teška priča također podsjeća na potrebu za kontinuiranim radom na prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja, kako bi se stvorilo sigurno i podržavajuće okruženje za mlade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79