Sedmično u BiH bude više od 1500 hakerskih napada

Sedmično u BiH bude više od 1500 hakerskih napada


Uz rastuće svijesti o gubicima koji proizlaze iz cyber napada, Bosna i Hercegovina okreće se bržim rješenjima kako bi podigla razinu sigurnosti u digitalnom prostoru.

Projekt “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH – EU4DigitalSME,” koji sufinanciraju Europska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, pruža podršku ovom naporu.

U okviru projekta, Udruga “e-Transformacija” nedavno je organizirala uspješan treći Cyber Security Summit s više od 200 sudionika iz različitih sfera poslovnog i društvenog života. Na summitu su definirani zaključci i preporuke koje će, kada se provedu, poboljšati sigurnost digitalnog prostora u zemlji.

Semir Dedić, predsjednik Udruženja “e-Transformacija,” ističe potrebu za mapiranjem raspoloživih kapaciteta, izradom strategija podizanja svijesti o cyber sigurnosti, te stvaranja i poboljšanja kapaciteta za praktične treninge. Također, apelira na državne institucije da aktivnije rade na izradi propisa i podržavaju nevladin sektor u jačanju kapaciteta za borbu protiv cyber prijetnji.

Prema Dediću, Bosna i Hercegovina je suočena s ozbiljnim cyber prijetnjama, s više od hiljadu i po napada sedmično. Financijski gubici su značajni, s pojedinim slučajevima štete prelazeći milion maraka. Napore treba usmjeriti na analitički pristup, kako bi se podigla svijest i jačala sigurnost u poslovnim i vladinim sektorima.

Projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja preduzeća kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacije. Kroz poboljšan pristup tehnologijama, vještinama i uslugama, projekt podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za tehnološku transformaciju poduzeća u konkurentnim sektorima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija