Šef Agencije za energiju: Rusija će izgubiti energetsku bitku protiv Zapada

Rusija će izgubiti energetsku bitku koju vodi protiv Zapada, smatra Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

“Neposredno prije invazije na Ukrajinu oko 65 posto ukupnog ruskog izvoza plina išlo je u Europu i 55 posto ruskog izvoza nafte išlo je u Europu. Europa je bila daleko najveće tržište, najveći ruski klijent, a Rusija je zauvijek izgubila ovog najvećeg klijenta”, rekao je Birol u intervjuu za Euro news.

Čini se da se Birolovi komentari odnose na odgovor EU na rat u Ukrajini, a to je gotovo potpuni embargo na ruski plin te se dobavljači plina diverzificiraju, uglavnom preko ukapljenog prirodnog plina.

“Rusija neće lako zamijeniti Europu kao klijenta”
Upitan može li Rusija zamijeniti europske klijente onima iz drugih regija, Birol je rekao da to neće biti lako jer veliki dio ruskog plina potječe iz zapadnog Sibira i zatim plinovodima teče u Europu.

Potvrdio je da bi izgradnja potpuno novih cjevovoda do Kine ili Indije mogla potrajati i do 10 godina te da bi iziskivala puno tehnologije i ulaganja.

“Ne prodajete luk na tržnici, već prirodni plin. To je drugi posao”, govori Birol.

“Sljedeća zima može biti teža”
Birol je za Euro news govorio o međunarodnoj krizi pa rekao da je riječ o krizi neviđenih razmjera i dosega, koja izaziva pustoš u svim dijelovima svijeta.

“Nalazimo se usred prve istinski globalne energetske krize. Naš svijet nikada, ali nikada nije svjedočio energetskoj krizi ove dubine i ove složenosti. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća imali smo naftnu krizu, ali to je bila samo nafta. Sada imamo naftu, prirodni plin, ugljen, struju. Razlog je vrlo jednostavan: Rusija je najveći izvoznik energije u svijet”, kaže šef IEA-e.

Birol opisuje Europu kao “epicentar” oluje te je naveo da je pogrešno što se ona desetljećima oslanjala na jeftina ruska goriva. Šef IEA-e predvidio je da će kontinent moći prebroditi nadolazeću zimu bez većih šteta u gospodarskom i društvenom smislu, ali samo ako zima ne bude preduga i prehladna.

Međutim, izrazio je veću zabrinutost zbog iduće zime i zime 2024. godine. Naveo je da njegovu zabrinutost izazivaju tri stvari: nedostatak ruskog plina u Europi, gospodarski oporavak Kine i stroži uvjeti na tržištima LNG-a.

“U sljedećih nekoliko godina moramo biti spremni suočiti se s nestabilnim i visokim cijenama energije i moramo pronaći rješenja. Da budem vrlo iskren, ova zima će biti teška, a iduća bi mogla biti još teža”, rekao je Birol za Euro news.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79