Šef diplomatije EU proglašava odluku o bezviznom režimu za građane Kosova ‘historijskom’

Evropska unija (EU) donijela je historijsku odluku koja omogućava građanima Kosova bezvizni režim u šengenskom prostoru. Šef diplomatije EU, Josep Borell, istakao je značaj ovog koraka, naglašavajući da donosi velike koristi kako Kosovu, tako i Evropskoj uniji.

Na društvenim mrežama, Borell je proglasio stupanje na snagu ove odluke kao “historijski trenutak” za Kosovo i EU. Ova promjena u politici omogućava građanima Kosova boravak u šengenskom prostoru do 90 dana u okviru šest mjeseci bez vize. Ova privilegija označava pozitivan iskorak u vezi sa povezivanjem Zapadnog Balkana i šengenskog prostora.

Borelj je naglasio da je ova odluka rezultat dosljednog ispunjavanja svih kriterija od strane Kosova i njihove posvećenosti procesu. Ovim dostignućem, svi partneri sa Zapadnog Balkana uskoro će imati bezvizni pristup EU, što znači jačanje regionalne povezanosti i saradnje.

Odluka o viznoj liberalizaciji donosi konkretne benefite građanima Kosova, omogućavajući im slobodnije putovanje unutar šengenskog prostora. Također, građani EU moći će bez viza boraviti na Kosovu, što doprinosi boljem međuljudskom povezivanju i kulturnoj razmjeni.

Šef diplomatije EU Josep Borell istakao je da je ovaj korak rezultat predanosti i napora Kosova, dok se istovremeno otvaraju vrata za snažniju saradnju na Zapadnom Balkanu. Ova odluka predstavlja pozitivan signal i korak ka izgradnji jačih veza između Kosova i EU, potičući regionalnu stabilnost i prosperitet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79