Šefica računovodstva optužena za 34.000 KM oštećenja Narodnog pozorišta u Mostaru

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Aldijane Šteta (1980) iz Mostara zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u stjecaju s krivičnim djelom pranje novca. Općinski sud u Mostaru je potvrdio svaku tačku optužnice.

Prema optužnici koja se sastoji od 13 tačaka, Aldijana Šteta, u svojstvu šefice računovodstva JU “Narodno pozorište” u Mostaru, navodno je sa A. Z., direktorom Opće zadruge “Trans Commerce” Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava i računa za usluge JU ”Narodno pozorište” koje nikada nisu bile izvršene. Malverzacije su, prema optužnici, također uključivale drugu osobu inicijala A. Z. i firmu “Kompas Trade Tours” d.o.o. Mostar.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona navodi da je Aldijana Šteta putem ovih krivičnih radnji pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 31.100 KM, dok su A. Z. i A. Z. ostvarili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM, uz nanijetu štetu JU “Narodno pozorište” u Mostaru u iznosu od 34.365,50 KM.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo Sudu da oduzme protivpravno stečenu imovinsku korist od optužene u skladu sa Zakonom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79