Semir Osmanagić ponovo širio teorije zavjere kod Senada Hadžifejzovića: Od lažnih piramida do uzroka zemljotresa u Turskoj

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” iznio je mnoštvo nesuvislih “zavjeroloških” priča – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini.

Videosnimak gostovanja Semira Osmanagića u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” objavljen je na YouTube kanalu Face TV 17. februara 2023. godine. U ovoj emisiji “pronalazač bosanskih piramida” dobio je prostor da aktuelna svjetska dešavanja tumači iz perspektive teorije zavjere u kojoj većinu svjetskih događaja kontroliše grupa moćnika za svoje ciljeve.

U razgovoru s domaćinom emisije Osmanagić govori o “ratu za kosmos” te da se u svemiru nalazi veliki broj satelita koji kontrolišu događaje na zemlji, poput ishoda rata u Ukrajini. On navodi da ova dešavanja kontroliše Elon Musk time što odlučuje koje će informacije dobijene putem satelita podijeliti. Nijedna iznesena tvrdnja nije podržana dokazima, piše Raskrinkavanje.

Osmanagiću je u emisiji dat i prostor da govori o svojim “prošlim životima”, o kojima je slušao od “ruskog obavještajca broj 1”, to jest njegove prijateljice Diane Manilove. Prema njegovim riječima, Manilova mu je rekla da je u prošlim životima bio na Marsu, gdje je vodio “vojno odjeljenje”, te da je u Bosni vratio ukradeno zlato, čime se zamjerio ljudima koji danas “rade protiv njega”.

Hadžifejzović je s Osmanagićem razgovarao o zemljotresima, dovodeći u pitanje činjenicu da se radi o prirodnom fenomenu i napominjući da je sve više zemljotresa, ali i najava da će se desiti. Spomenuo je “holandskog stručnjaka” koji je “predvidio” zemljotrese u Turskoj i Siriji. Osmanagić je potvrdio da je to tačno.

Nizozemski istraživač nije mogao predvidjeti zemljotres

Bitno je napomenuti da na Hoogeerbetsovom Twitter i SSGEOS nalogu postoji mnoštvo sličnih predviđanja iako nijedno od njih nije predvidjelo nikakve zemljotrese velikih magnituda. Također, mnoga od ovih predviđanja su neodređena i pokrivaju velike prostore gdje su se već desili zemljotresi ili su seizmički aktivni.

Osmanagić je rekao da su zemljotresi u Turskoj uzrokovani HAARP-om.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je česta tema teoretičara/ki zavjere.

HAARP je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se koristi za proučavanje jonosfere, a nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, konstrukcija HAARP istraživačke stranice započela je 1993. godine. Sredinom ‘90-ih godina prošlog stoljeća na projektu HAARP sarađivale su američka vojska i Univerzitet Aljaske (UAF), međutim, od 2015. godine, Univerzitet Aljaske formalno je preuzeo svu odgovornost za opremu i objekte. Kako je objašnjeno na web stranici UAF-a, zemljište na kojem se HAARP nalazi i dalje je u vlasništvu Zračnih snaga američke vojske, ali istraživačkom stanicom upravlja isključivo Univerzitet Aljaske.

Cilj je istraživanja u HAARP-u provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa u termosferi i jonosferi. HAARP sistem je suštinski ogromni radiopredajnik. Radiotalasi koje emituje ne apsorbuju se ni u troposferi ni u stratosferi, što su dva sloja atmosfere koja stvaraju vremenske prilike na Zemlji.

Osmanagić je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” širio i teoriju zavjere o biološkim laboratorijama u Ukrajini i njihovoj vezi s početkom rata.

Osim tvrdnji o nepostojećim biolaboratorijama u Ukrajini, Osmanagić je u emisiji “Centralni dnevnik” ponovio još neke tvrdnje koje promoviše proruska propaganda. Naveo je tako da NATO posredno ratuje s Rusijom u Ukrajini.

Antizapadni propagandni narativ koji uključuje tvrdnje da je rat u Ukrajini, ustvari, rat između NATO-a i Rusije dio je ruske propagande. Iz proruskih izvora od početka invazije na Ukrajinu šire se brojne dezinformacije kojima se nastojalo dokazati da je stvarni krivac za rat u Ukrajini treća strana – NATO. Navodnu prijetnju širenjem NATO-a potcrtao je prvi čovjek Rusije Vladimir Putin u govoru uoči početka invazije na Ukrajinu u nastojanju da opravda invaziju na ovu zemlju. U tom su smjeru kasnije i šireni dezinformativni narativi koji su stizali iz proruskih centara.

Osmanagić, već poznat kao čest izvor dezinformacija i propagator različitih teorija zavjere o pandemiji Covid-19, naveo je u emisiji i da su ga napadali kada je govorio da će doći “drugi, treći i četvrti talas korone”.

Prema informacijama s web stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 21. februara 2023. godine bilo je ukupno 757.264.511 potvrđenih slučajeva Covid-19 u svijetu, uključujući 6.850.594 smrtna slučaja koja su prijavljena. Navedeno je i da je do 19. februara 2023. godine primijenjeno ukupno 13.220.848.592 doza vakcina protiv ove bolesti.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija još nije proglasila kraj pandemije, a generalni direktor ove organizacije, kako je navedeno u članku 30.1.2023 objavljenom na stranici SZO-a, naveo je da pandemija Covid-19 i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje, priznajući stavove Komiteta za hitne slučajeve u vezi s pandemijom bolesti koronavirusa 2019. (Covid-19), održanog 27. januara 2023. godine, da je pandemija Covid-19 vjerojatno u prelaznoj tački.

Osmanagić je često izvor dezinformacija i promoter je različitih teorija zavjera. Ovaj put je kod Senada Hadžifejzovića iznio niz izmišljotina koje su se kretale u rasponu od potpunih besmislica do već viđenih teorija zavjere, ali i složenih propagandnih narativa o događajima kakav je ruska invazija u Ukrajini.

Samo na YouTubeu, gdje je snimak njegovog gostovanja podijeljen, Osmanagićeva “objašnjena” pogledalo je više od 463.000 korisnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79