Semir Škaljo prijetio zaposlenicima Ambasade Švedske u Sarajevu

Semir Škaljo prijetio zaposlenicima Ambasade Švedske u Sarajevu


Optuženi se tereti da je ozbiljnim prijetnjama da će napasti diplomatsko osoblje i službene prostorije, ugrozio sigurnost osoba pod međunarodnopravnom zaštitom

Tužiteljica Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv Semira Škalje, rođenog 1989. godine u Zenici, više puta osuđivan, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je, putem društvenih mreža, na zvanični profil Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, uputio poruke prijetećeg sadržaja, uputivši prijetnje po sigurnost diplomatskom osoblju Ambasade, koje je pod međunarodnopravnom zaštitom shodno članku 1. Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente.

U optužnici se navodi, da je navedeni optuženi, nezadovoljan činjenicom da je 2017. godine deportovan iz Kraljevine Švedske, upućivao prijetnje po život i sigurnost osoblju ambasade, te je i fizički došao na adresu diplomatskog predstavništva.

Tamo je tražio da razgovara sa tadašnjom ambasadoricom, u čemu je spriječen od sigurnosnih djelatnika, te su kada je drugi put došao u prostorije ambasade.

Nakon reakcije službenika osiguranja i obavještavanja policijskog službenika DKPT BiH, policijski djelatnici SIPA, dolaskom na lokaciju lišili slobode optuženog.

Optuženi se tereti da je ozbiljnim prijetnjama da će napasti diplomatsko osoblje i službene prostorije, ugrozio sigurnost osoba pod međunarodnopravnom zaštitom, čime je počinio kazneno djelo-Ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz članka 192. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija