Šemso je rekao 200-300: Koliko zapravo košta odlazak u Srbiju na vakcinaciju?

“Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200-300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i naravno dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, ničim izazvan.

Mehmedovićeva izjava naišla je na salvu negativnih komentara na društvenim mrežama, a mi smo odlučili provjeriti koliko zaista košta odlazak do Srbije za bh. građane? Našu zemlju vode političari koji pored toga što su nesposobni nabaviti bilo kakvu vakcinu, umjesto da se sakriju u mišije rupe, u posljednje vrijeme imaju potrebu da svoj nerad i nesposobnost pokriju i ponekom izjavom koja, najblaže rečeno, vrijeđa inteligenciju građana BiH.

Šemsudin Mehmedović je zaboravio da se na vakcinaciju ne ide samo iz Sarajeva, npr. građani Zvornika mogu se vakcinisati u Loznici. Udaljenost do prvog vakcinacijskog punkta je oko 36 km, u prosječnom automobilu ekonomske klase potošit će 5-6 litara goriva. Troškovi putovanja na vakcinaciju u tom će slučaju iznositi od 10 do 20 konvertibilnih maraka. Ako građanin Zvornika na svoju “vakcina turu” povede i 3 svoja prijatelja, komšije ili člana porodice, troškovi vakcinacije po osobi iznosit će od 2.5 do 5 KM. Troškovima možemo dodati i eventulani sokić na putu koji ćete u prosjeku platiti 3 KM u nekom od usputnih kafića ili restorana.
Naobdan u Beograd iz Sarajeva

Ukoliko se iz Sarajeva zaputite na vakcinaciju u Beograd, a odlučite se krenuti preko Zvornika, Loznice i Šapca troškovi goriva u jednom smjeru biće od 40 do 50 KM, ukupno 100 KM, za troškove kompletnog puta. Doručak i ručak koštat će 30 KM po osobi, a za potrepštine tokom putovanja izdvajamo 15 KM. Prostom računicom dobijamo cifru od 105 KM. Ukoliko se troškovi goriva podjele na više putnika, što je najčešće slučaj, cifra je manja. Treba dodati da će putnici najvjerovatnije doručkovati i kupiti sokiće i sendviče u BiH pa taj iznos na neki način možemo izuzeti iz “prevare građana” u Srbiji. Isto je i sa gorivom. Faktički, oni koji se idu vakcinisati osim ručka i usputnih kafica nemaju potrebu trošiti kompletan iznos u Srbiji. Malo matematike jasno nam je pokazalo da je Mehmedovićeva tvrdnja apsolutno netačna.

Nije ovo nikakva prevara. Ovo je borba. Borba građana Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj rade političari koji nisu sposobni nabaviti niti jednu vakcinu bilo kojeg proizvođača. Nije ovo nikakav mudri gest Srbije, ovo je borba za preživljavanje. Četvrti val koronavirusa prema najavama stručnjaka mogao bi biti najgori, virus mutira i čeka svoju priliku. U zemlji koja je vakcinisala ovako malo stanovnika imaće ih napretek.

Mehmedović: “Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200-300 konvertibilnih maraka troškova”

Na kraju, gosopodin Mehmedović i njemu slični drugačije računaju. Njihov put od Zvornika do Loznice možda bi koštao 200-300, jer obično svoje račune, skupe ručkove, noćenja, stajanja i putovanja plaćaju našim parama. Građani BiH troše svoj novac i puno su ekonomičniji i prorarčunatiji iz prostog razloga, novca nemaju. “Pokusni kunići” za kako preživjeti od prvog do prvog odavno oduševljavaju rezultatima i mašu ušima piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79