Šemsudin Mehmedović predlaže: Kako zaustaviti Milanovića i njemu slične

Šemsudin Mehmedović predlaže: Kako zaustaviti Milanovića i njemu slične


Hrvatski predsjednik napadajući na visokog predstavnika na način na koji to radi tj. podržavajući nezakonite postupke predsjednika RS zbog kojih je protiv njega podignuta optužnica pred Sudom BiH, povrijeđuje suverenitet BiH, smatra Mehmedović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović Svaki put kada spomene BiH izazove lavinu rerakcija. Ovo “pravilo” nije preksršio ni nakon posljednje posjete Širokom Brijegu, gdje je odlikovao jedinicu čiji su pripadnici počinili ratne zločine u toku rata. Osim toga, kritikovao je rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, a branio je predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Među onima koji su prokomentarisali novi “cirkus” kojeg je napravio je i državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.

– Kome služe Milanovićevi izleti u BiH?

Mirovni sporazumom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH koje je Hrvatska svojim potpisom na Sporazumu dužna poštovati. Dio suvereniteta BiH je i Ured visokog predstavnika koji Hrvatska također mora poštovati sve dok ta institucija ne prestane postojati kad se ispune odgovarajući, tačno određeni uslovi.

Hrvatski predsjednik napadajući na visokog predstavnika na način na koji to radi tj. podržavajući nezakonite postupke predsjednika RS zbog kojih je protiv njega podignuta optužnica pred Sudom BiH, povrijeđuje suverenitet BiH tj. podriva rad njenih sui generis i pravosudnih institucija. Pored toga, odlikujući jedinice koje su učestvovale u ratnim zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika podstiče kulturu nekažnjivosti u BiH, negira naslijeđe Međunarodnog haškog tribunala i onemogućuje normalno odvijanje procesa suočavanja sa prošlošću i pomirenja u BiH. Zloupotrebljavajući gostoprimstvo BiH vodi svoju predizbornu kampanju grubo se miješajući u unutrašnja pitanja BiH kakvo je i pitanje reforme izbornog zakonodavstva u BiH.

Naprijed navedeno bi trebalo da bude dovoljan razlog bosanskim snagama da upute protest Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske kako bi se bar pokušalo spriječiti takvo ponašanje hrvatskih diplomata kad dolaze u BiH. Također bi se moglo skrenuti pažnju EU kao svjedoku Daytona na grubo kršenje suvereniteta BiH i narušavanje međuetničkih i međureligijskih odnosa u njoj koje se redovno dešava tokom Milanovićevih nediplomatskih dolazaka u našu zemlju zbog čega je ratno hrvatsko političko i vojno rukovodstvo već osuđeno pred ICTY zbog učešća u zločinačkom udruženom pothvatu. Od Evropskog parlamenta bi trebalo tražiti donošenje rezolucije kojom se osuđuju postupci kakvi su oni hrvatskog predsjednika i drugih hrvatskih diplomata koji rade iste ili slične stvari čim pređu u BiH.

Ako je i politikanstvo, previše je od jednog proruskog predsjednika, poručio je Mehmedović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija