Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što je bilo nakon rata

Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što je bilo nakon rata


 

Američki senator Chris Murphy koji trenutno boravi u posjeti BiH gostovao je na CNN-u te je u razgovoru sa Cristiane Amanpour komentirao i stanje u našoj zemlji.
Ovaj demokrata smatra da je ovo vrijeme kada su mnogi zabrinuti za BiH i da je ta poruka poslana svim političkim liderima uključujući i Milorada Dodika.

“Ovo je vrlo zabrinjavajuće vrijeme za BiH i znam da je pažnja svijeta trenutno s pravom usmjerena na Ukrajinu, ali kako se Putin vraća da izvede korner, on će tražiti druga mjesta da pokuša da ostvari pobjede. A jedna od njih bi mogla biti i BiH”, rekao je senator Murphy CNN-u.

Amerika: Potezi Dodika lako mogu dovesti do sukoba…

Smatra da je danas stanje krhkije nego što je bilo nakon rata.

“Imate srpskog lidera, člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji prijeti da će se povući iz vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije što bi lako moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u nasilje. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu”, istakao je Murphy.

Kazao je i kako je grupa senatora koji su posjetili našu zemlju danas, prenijela poruku političarima da treba da sjednu i pronađu put do funkcionalne federalne države.

Za Srbiju je rekao kako joj neutralnost u vanjskoj politici neće pomoći te da se Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije mora odlučiti na pridruživanje u sankcijama koje je EU uvela Rusiji ukoliko želi biti dio evropske porodice.

Podsjećamo da su danas članovi Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a Chris Murphy, Jeanne Shaheen, Thom Thillis i Michael Murphy stigli u posjetu Bosni i Hercegovini i tom prilikom održali više sastanaka tokom kojih su naglasili kako će Senat izvijestiti o važnosti kontinuiranog angažmana američke administracije u BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija