Srbija želi da ima najjaču vojsku u regionu

 

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je večeras da Srbija želi da ima najsnažniju vojsku u regionu jer želi da živi u miru i stabilnosti.

On je ovo kazao na svečanoj akademiji povodom Dana vojske Srbije.

“Srbija se napružava da bi sebe zaštitila, nikome ne prijeti, ali ne da svoje”, rekao je ministar Stefanović.

Stefanović je uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i VS-a, prenio je Tanjug.

Srbija je nedavno nabavila kineske sisteme protuzračne odbrane što je izazvalo zabrinutost na zapadu.

Snažnjenje Vojske Srbije nekome očigledno smeta, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, reagujući na kritike pojedinih političara i analitičara zbog povećanja izdvajanja za vojsku kroz rebalans budžeta.

Ministar je u saopštenju, kao zlonamjerne i proizvoljne, ocijenio tvrdnje da je država nedomaćinski i nelogično u godini borbe sa korona virusom, umjesto u zdravstvo povećala ulaganja u resor odbrane za 40 odsto, i to za nabavku naoružanja. Samo za izgradnju kovid bolnica u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, koje su podignute na vojnom zemljištu i uz angažovanje Vojnograđevinske ustanove, kao i za funkcionisanje sistema vojnog zdravstva, od plata vojnih ljekara i medicinskog osoblja, liječenja velikog broja ljudi do opremanja vojnomedicinskih ustanova, izdvojeno je više od 7,5 milijardi dinara. Podsjećam da vojno zdravstvo daje svoj maksimum u borbi protiv kovid pandemije, ali je preuzelo i dio ogromnog tereta koji nosi civilno zdravstvo, i pritom je dostupno svim pacijentima, bez obzira da li su vojni osiguranici ili nisu rekao je Stefanović.

On je podsjetio i da se u ovom povećanju nalazi razdio za veće plate vojnika, koji zaslužuju sva moguća ulaganja u poboljšanje životnog standarda. Kada je vojska bila gola i bosa, onda su kritikovali zašto se ne izdvaja za vojsku i za plate vojnika, zašto nema nove opreme i tehnike, zašto nam se kasarne raspadaju, zašto imamo dva ispravna aviona, a sada kada ulažemo novac glasni su u kritici zašto se daje za vojsku. Zaista sam ponosan što se u ovom povećanju nalazi i razdio za povećanje plata vojnika, koji su to i te kako zaslužili, ali i za nabavku nove vojne opreme i naoružanja, jer želimo da Vojska Srbije bude najjača u regionu – rekao je ministar.

Stefanović je zaključio da je očigledno kako postoji matrica zluradih komentara dežurnih kritičara, koji obavezno uslijede nakon svakog investiranja ili bilo kog poteza koji doprinosi jačanju naše vojske.

On je dodao da je sistem odbrane zadovoljan i zahvalan državi na povećanju ulaganja navedenim rebalansom budžeta. To je ogroman novac za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, ali nam je istovremeno kao svim odgovornim građanima Srbije drago što je država prepoznala prioritet borbe protiv pandemije, i što su sredstva koja su izdvojena za vakcine i za nabavku zdravstvene opreme, kao i za povećanje plata ljekarima i medicinskom osoblju u Srbiji značajno veća. I sramota je što bilo ko pokušava da umanji napore Srbije u borbi protiv kovida19 – rekao je Stefanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79