Šeranić na sve strane traži medicinski kiseonik

Iz svih bolnica u RS-u danas stižu obavijesti kako su im zalihe kiseonika, potrebnog za liječenje pacijenata, uključujući i one oboljele od koronavirusa koji su na respiratorima, pri kraju. Količine koje imaju bolnice mjere se satima korištenja.

Zbog toga u Ministarstvu zdravstva RS pokušavaju na sve načine da u što skorijem roku pronađu i kupe kiseonik namijenjen pacijentima. Prema riječima ministra Alena Šeranića, trenutno su u opticaju tri ili četiri opcije mogućih isporučilaca medicinskog kiseonika.

– Јoš čekamo neke informacije od pravnih lica kojima smo se obratili, ali sada ne mogu govoriti o tome u javnosti. Sa kolegama iz drugih bolnica učinićemo sve što je do nas da obezbijedimo kiseonik. Ovdje više nisu u pitanju procedure, nego da obezbijedimo ono što je najbitnije za naše pacijente, a to je kiseonik, izjavio je Šeranić za medije.

Kao što je poznato, inspektori Agencije za lijekove BiH jučer su izdali rješenje kojim su firmi TGT zabranili prometovanje medicinskim kiseonikom, jer nisu imali potrebne dozvole. Inače, ako je suditi prema tvrdnjama koje je proteklih dana iznosio gradonačelnik Banje Luke, TGT bolnicama proteklih godina nije isporučivao medicinski, nego industrijski kiseonik.

Istovremeno, kako javljaju mediji u RS-u, MUP RS-a je danas oduzeo poslovnu dokumentaciju iz UKC-a u Banjoj Luci koja se odnosi na nabavku medicinskog kiseonika u proteklim godinama.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79