Sigurnost u Sarajevu i BiH: Šta raditi dok vlast spava?

Sarajevo, nekada siguran grad, sada sve češće postaje poprište nasilnih incidenata na ulicama, pred očima nevinih građana i brojnih posjetilaca.

Čini se da je vlast uspavana, dok se mi pitamo kada će konačno preduzeti konkretne korake. Evo nekoliko stvari koje možemo uraditi dok čekamo da se probude iz svoje letargije:

1. Pritisak na vlasti

Vrijeme je da građani dignu svoj glas. Kroz proteste, peticije i javne debate možemo izvršiti pritisak na vlasti da konačno počnu ozbiljno raditi na pitanju sigurnosti. Neka čuju naš glas – mi smo ti koji ih biramo i imamo pravo zahtijevati odgovornost.

2. Saradnja sa medijima

Mediji su moćno oružje u borbi protiv kriminala. Ako se osjećate nesigurno, obratite se novinarima i podijelite svoje priče. Što više pažnje privučemo na problem, to će pritisak na vlasti biti veći.

3. Građanske inicijative

Organizirajte se u lokalne inicijative koje mogu pomoći u osiguravanju javnih prostora. Samoorganizovane patrole, postavljanje sigurnosnih kamera i druge slične akcije mogu značajno doprinijeti osjećaju sigurnosti.

4. Pozivanje na odgovornost

Vrijeme je da političari prestanu skrivati glavu u pijesak. Ironicno ih prozovimo i zahtijevajmo konkretne mjere. Ne trebamo floskule o planovima i strategijama – trebamo djelovanje sada!

  • Gdje su patrolne policijske snage? Čini se da su više zainteresirani za kazne zbog parkiranja nego za prevenciju nasilja na ulicama.
  • Šta je sa nadzorom javnih prostora? Kamera ima, ali snimke niko ne gleda. Ili ih možda gledaju, ali zatvorenih očiju?
  • Gdje je saradnja sa lokalnim zajednicama? Građani su spremni pomoći, ali trebaju podršku i koordinaciju vlasti.

5. Edukacija i prevencija

Iako se čini da vlasti ne mare, mi kao zajednica možemo raditi na edukaciji mladih o opasnostima kriminala i promovisanju nenasilnih rješenja. Prevencija je ključ, ali potrebna je podrška sa vrha.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79