Silovanje djevojčice i dalje potresa Prištinu, nadležni se pokrenuli tek nakon protesta građana

Policija Kosova uhapsila je još šest osoba u vezi sa sumnjom u trgovinu jedanaestogodišnjom djevojčicom, koju je prošle nedjelje silovalo pet muškaraca, a koji su ranije uhapšeni, javljaju kosovski mediji.

Podsjećanja radi, građani Kosova, a posebno udruženja za prava žena, masovno su prošle sedmice izašli na prištinske ulice, zahtijevajući smjenu nadležnih zbog sporog sudskog postupka i blagih kazni za silovanja žena i djevojčica kojih je, kako tvrde, samo u prvih šest mjeseci bilo 36.

Kako javlja kosovski medij Kallxo, u tužilačkom dosijeu stoji da su osumnjičeni u jednom danu imali seksualne odnose s maloljetnicom u različitim motelima, i to u više navrata mjesecima. Jedan događaj se, kako se navodi, dogodio još 21. juna ove godine, kada su neki od osumnjičenih odlučili da maloljetnicu upoznaju jedno sa drugim, a silovanja i nasilje dešavalo se od ranog jutra. U drugom dosijeu za slučaj silovanja i seksualnih usluga, govori se o uhapšenima s inicijalima D.R. (23), G.S. (25), B.S. (26), F.S. (22), M.S. (22) i M.R. (21).

Kako javlja N1, kosovska ministarka pravde Aljbulje-na Hadžiju reagovala je zatraživši ostavku glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini.

“Zašto Osnovno tužilaštvo nije djelovalo u Prištini u junu? Zašto tada osumnjičeni nisu uhapšeni? Zašto se kasni dva mjeseca”, napisala je Hadžijuova na Facebooku.

Kako je navela, najmanje što bi trebalo da se desi jeste upravo ostavka glavnog tužioca Osnovnog tužila-tva u Prištini i tužioca koji je vodio slučaj u junu.

“Bez ostavki i smjena onih koji nisu djelovali na vrijeme i u skladu s odgovornošću, nažalost, možemo imati i druge žrtve”, poručila je Hadžijuova.

Slučaj silovanja 11-godišnje djevojčice potresa kosovsku javnost danima, a u međuvremenu je ova vijest postala i jedna od udarnih u regionu.

O moralu sudija i tužilaca se zapitao i kosovski premijer Aljbin Kurti, ukazujući na njihovu šutnju i slabe optužnice, na šta mu je Tužilački savjet odgovorio da preduzimaju mjere, s uzvratnom porukom Vladi da ispuni svoje ustavne i zakonske obaveze za stvaranje neophodnih uslova za smještaj i rehabilitaciju žrtava, kako one ne bi bile prepuštene na milost i nemilost nevladinih organizacija.

Dosad su ostavke dali direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima i generalni direktor Kosovske policije takođe iz moralnih razloga, ali je Kurti poručio da dvije ostavke nisu dovoljne. Dužnosti su razriješeni i direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine.

Civilne organizacije pokrenule su masovne višednevne proteste i uputile zahtjeve Vladi, a neki od građana na protestima su za silovatelje zatražili smrtne kazne.

Kako javlja Anadolija, Trina Binaku, jedna od organizatorki protesta, tvrdi da država nije uspjela da kazni počinioce, niti da obezbijedi djevojčici miran život. Ona je rekla da je silovanje 11-godišnje djevojčice od strane petorice muškaraca nastavak patrijarhalnog sistema koji neprestano proizvodi silovatelje.

“Naš otpor će se masivizirati i radikalizovati. Pružaćemo otpor svim raspoloživim sredstvima sve dok svaka djevojka i žena ne bude slobodna i bezbjedna”, rekla je Binakuova, tražeći od Vlade da stvori efikasne mehanizme za dostojanstven tretman žrtava, fer tretman žena i zaslužne kazne za nasilnike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79