Simi Stuparu 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Simo Stupar nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice Javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice 1992. godine, dok je Zoran Tešić zvani Koke kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) oslobođen.

Stupar je proglašen krivim da je od aprila do kraja septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice učešćem u ubistvima, zlostavljanju civila, te prisilnim nestancima.

Istom presudom Stupar i Tešić su oslobođeni po tri tačke optužnice među kojima je učešće u dovođenju civila u logor “Sušica” u junu 1992. godine, dok je u odnosu na još tri tačke optužnica odbijena.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019., a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić u odnosu na koje su predmeti razdvojeni, te su za njima raspisane potjernice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, piše Birn.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79