Sindikat Sveučilišta u Mostaru: Dekanima povećane plate za 65%, a ostalima ostale iste

Sindikat Sveučilišta u Mostaru: Dekanima povećane plate za 65%, a ostalima ostale iste


Rektor Sveučilišta u Mostaru nedavno je donio odluku o povećanju osnovice plate dekanima za 20 posto, dodajući položajni dodatak.

Ova odluka izazvala je reakciju Sindikata Sveučilišta u Mostaru, koji ističe da zaposlenici fakulteta trpe zbog teškog materijalnog položaja.

Sindikat smatra da, ukoliko je povećanje plate dekanima rezultat procjene njihovog rada, isti tretman zaslužuju svi zaposlenici jer svi zajedno doprinose razvoju Sveučilišta. Oni ukazuju na radnu diskriminaciju, gdje zaposlenici za ista radna mjesta nemaju jednake osnovice za obračun plate.

Naveli su nekoliko primjera plata:

  • Prosječna neto plata administrativnog osoblja s visokom stručnom spremom i 10 godina radnog staža iznosi ispod 1000 KM.
  • Prosječna neto plata docenta s 10 godina radnog staža iznosi između 1.300 i 1.400 KM, što je na razini ili ispod prosječne plate u FBiH.
  • Prosječna neto plata vanrednog profesora je između 1.500 i 1.600 KM, dok redoviti profesor zarađuje između 1.700 i 1.800 KM.
  • Početna plata asistenta je ispod 900 KM, što je dva puta niže od prosječnih plata na drugim javnim sveučilištima u BiH.

Sindikat ističe da su plate dekana znatno veće od plata nastavnog osoblja. Koeficijent složenosti posla za dekana je 8,50, dok je za redovnog profesora 5,50, što predstavlja razliku od 54,50 posto. Povećanjem od 20 posto, plate dekanima sada su veće za čak 65 posto u odnosu na plate redovitih profesora.

Sindikat se također pita zašto se ne rješava strateški problem financiranja Sveučilišta, koje je jedino Sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Oni smatraju da je potrebno osigurati besplatno obrazovanje za redovite studente kako bi se zadržali na ovim prostorima. Predlažu model sustavnog financiranja Sveučilišta iz proračuna, umjesto visokih školarina.

“Potrebno je razumjeti Sveučilište kao jedinstveni organizam, gdje je svaki zaposlenik važan. Ovo povećanje plate dekanima predstavlja zapostavljanje suštinske koncepcije Sveučilišta kao jedinstvenog duhovnog bića. Sveučilište nije zgrada, nije politički organ, već javni interes intelektualne i društvene zajednice,” navode iz Sindikata.

Zaključuju da moć znanja mora biti ispred bilo koje druge moći i da ovakvo povećanje plata dekanima pokazuje simboličku i materijalnu moć koja je u suprotnosti s onim što sveučilište treba predstavljati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija