Dodikova najava o promjeni imena Srebrenice: Još jedan propali politički trik

Dodikova najava o promjeni imena Srebrenice: Još jedan propali politički trik


Uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, političari iz Republike Srpske iznosili su niz kontroverznih ideja.

Mladen Grujičić, aktuelni načelnik Srebrenice, i njegov stranački šef Milorad Dodik najavili su mogućnost promjene imena Srebrenice.

Ova ideja, koju je javnosti potvrdio Grujičić 30. maja, navodno je bila motivirana bojaznima da bi Rezolucija o Srebrenici mogla odbiti investitore.

Od tada su prošla dva mjeseca, a ni Grujičić ni Dodik nisu učinili ništa konkretno po ovom pitanju. U međuvremenu, Grujičić je izgubio podršku za novi mandat jer su prosrpske stranke odlučile podržati Miloša Vučića za načelnika Srebrenice.

Dodik je također dao niz kontroverznih izjava, uključujući tvrdnju da u Srebrenici “niko nije stradao 11. jula”. Najavio je i da će političarima u Federaciji poslati sporazum o mirnom razdruživanju. Sve ove izjave činile su se kao pokušaji Dodika da prikupi političke poene pred izbore ili nakon poraza u važnim bitkama.

Ostaje nejasno iz koje struje unutar SNSD-a je potekla ideja o promjeni imena Srebrenice i da li je to povezano s predstojećim lokalnim izborima u oktobru. Važno je napomenuti da, u kontekstu smirivanja političkih i drugih tenzija, nije pokrenuta nikakva inicijativa za promjenu imena Srebrenice, što bi moglo imati negativne posljedice za sve strane.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija