SIPA zaprimila Komšićev zahtjev za provjeru Tegeltije

Državna agencija za istrage i zaštitu u ponedjeljak je zaprimila zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave – Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo gospodin Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je to danas za N1 uz pojašnjenje da je rok za provjeru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine propisan članom 10d. stav (7), Zakona o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine i iznosi osam dana, a počinje teći od dana zaprimanja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjednistva Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija izvršila je provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zaključila da navedeni ispunjava sve zakonom imenovane propise za obnašanje ove funkcije.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Centralna izborna komisija BiH će u slučaju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, navodi se iz CIK BiH.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak nije održalo vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu trebao biti prijedlog mandatara za novi saziv Savjeta ministara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments