SIPA zatražila hapšenje trgovaca diploma, Tužilaštvo BiH odbilo

Naredbu o neprovođenju istrage Tužilaštvo BiH je donijelo 2. novembra 2018. godine, jer „nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo“, piše Žurnal.

„Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole „Logos-Centar za poslovne studije“-Kiseljak, Privatna srednja škola „Kočerin“ Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr.

U informaciji se navodi da neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje i navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu. Dalje se navode imena lica koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže da se odrede posebne istražne radnje iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolisani otkup“, navedeno je u dokumentu koji je sredinom novembra Tužilaštvo BiH dostavilo SIPA-i.

U istom aktu, kojeg je potpisala državna tužiteljica Biljana Simeunović, navedeno je da „nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo“, pa smatra da „nema mjesta pokretanju ni vođenju krivičnog postupka“.

Dakle, Tužilaštvo BiH nije tražilo nikakve dodatne provjere SIPA-ine informacije, a Naredbu o neprovođenju istrage donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u historiji rada pravosuđa.

Mjesec dana nakon ove odluke Tužilaštva BiH Žurnal je došao u posjed kompletne dokumentacije. Tužilaštvo BiH i danas šuti. A evo zbog čega.

„Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve u redu“, kazao je na prvom sastanku sa novinarkom Žurnala prodavač diploma Senad Pehlivanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79