Sir Nice: Izetbegović i Softić moraju objasniti propast revizije! Bakir htio iskoristiti moj potpis…

…da bih ja bio kriv za propast revizije! Izetbegović je pred istek roka za predaju revizije presude protiv Srbije rekao da ne želi raditi i petljati se s Nenom Tromp i sa mnom.

Hasan Čengić došao u Haag, tražio da se uključimo i nudio novac za naše usluge! Plaćeni smo novcem nepoznatog čovjeka iz Turske! Aplikaciju koja je podnesena uime Davida Scheffera niko nije vidio.

Nisu dozvolili da vidim njegov dokument! Nevenka i ja nismo tražili niti smo dobili bilo kakvu finansijsku nagradu ili korist! Podnesite ponovo aplikaciju revizije!

Nema tajne vezanih za to da je bilo ljudi koji su htjeli pomoći s obzirom na nezadovoljavajuću presudu, ali vaša vlada ipak nije podnijela aplikaciju za reviziju. To se treba sagledati kao ukupna pozadina; to je samo po sebi neobjašnjiv neuspjeh! Nena i ja nismo tražili niti smo dobili bilo kakvu finansijsku nagradu ili korist dok Hasan Čengić nije zatražio da uradimo neke aktivnosti za novac. 2015. godine sam se sastao s Bakirom Izetbegovićem; dali smo mu savjet šta bi bilo najbolje uraditi. Imali smo 18 mjeseci roka. Rekli smo mu da treba ići u reviziju, da vrijeme ističe, da je to veliki poduhvat, za šta je potrebna značajna posvećenost. Njega je savjetovao Čamdžić, koji je od samog početka iskazivao neprijateljstvo prema Neni Tromp i meni, ali nije objasnio zašto je bio tako nastrojen. Bakir Izetbegović je stao na njegovu stranu i rekao da nije dobro shvatio stvari. Sastanak je završen na nezadovoljavajući način; Čamdžić je koristio vrlo neodgovarajući jezik! Za nekoliko dana smo se sastali i sa agentom Sakibom Softićem. U jednom momentu je Softić pitao koliko bi koštala revizija. Konsultovao sam se s prijateljima koji su mi rekli da se počinje sa cijenom od milion funti i da obično na kraju bude dva miliona. Taj novac nije bio za Nenu Tromp i mene, već za punu aplikaciju koju podnese puni tim istražitelja, analitičara, pravnika, eksperata… U decembru 2015. godine bili smo na sastanku sa savjetnikom Izetbegovića – Dževadom Mahmutovićem. Isticali smo da se revizija može zasnivati na više od jednog dokaza! Svi dokazi koji su se prikupili u periodu od devet i po godina bili bi dovoljni za reviziju! U julu 2016. godine, detaljni dokument na trinaest stranica je objašnjavao kako se mogu zastupati dokumenti u svrhu revizije. Već se približavao istek roka i ja sam to uputio Hasanu Čengiću. Revizija je iziskivala iskrenost Izetbegovića prema Sudu. Mogao je reći: “Aplikacija nije spremna, možemo li dobiti produženje roka?”

Čengić je došao s mogućnošću da nas pozove da radimo, da nam plati naš posao. Nama je platila misteriozna osoba iz Turske. Nismo imali nikakav potpisani sporazum s vašom zemljom. Nena Tromp i ja smo došli u Sarajevo krajem 2016. i početkom 2017. godine da pokušamo učiniti sve što je u našoj moći. Imali smo sastanak u Sarajevu i kada smo sagledali sve dokaze između 2007. i 2017, mnogi su se složili s našim prijedlogom da se revizija bazira na više dokaza. Taj sastanak je završio tako što je Sakib Softić otišao; nisam imao priliku razgovarati s njim. Preneseno mi je da je Izetbegović rekao ljudima da ne želi da išta rade s nama, da se ne petljaju s nama. Zašto?! Nakon deset godina, pred istek roka, Nena Tromp i ja smo radili zajedno i odvojeno i htjeli smo pomoći da se priloži aplikacija za reviziju. Zašto je onda Izetbegović rekao da ne želi da se miješam?! U narednih nekoliko sedmica smo otkrili da je Međunarodni sud pravde već bio informisan 2016. godine da Sakib Softić neće biti validan agent za državu.

Rečeno mi je da će David Scheffer pisati aplikaciju Sudu, a da će moj i njegov dokument biti predati nekom trećem i kada se to spoji – uputilo bi se Međunarodnom sudu pravde. Nije mi bilo dopušteno da se sastanem sa Schefferom niti znam kako je izgledao njegov dokument. Oni su htjeli da moje ime tu stoji i da takva revizija bude osuđena na propast. Htjeli su da budem tu da bih potpisao dokument koji će propasti, da bi osigurali da ja neću ništa govoriti o naporima koji su učinjeni u periodu od deset godina. Čengić je kazao da će nam se iznenada pridružiti još jedan pravnik, ali ja nisam tražio pravnika nego tim ljudi. Tada dolazi Dominika Švarc koja je napisala mišljenje o tome da li je Sakib Softić validan agent za reviziju. To je napisano na zahtjev Munire Subašić i Murata Tahirovića u aprilu 2016. godine. Uprkos svim sumnjama koje postoje, postoje argumenti da se sada podnese cjelovita aplikacija revizije, uz produženje roka. Sada je već 27 godina od genocida u Srebrenici i, kao rezultat detaljnih suđenja na Tribunalu u Haagu, sada imamo mnogo jasniju sliku o tome ko je u BiH kriv za šta i ko je šta uradio. Jasna je slika da su bosanski Srbi i Srbija u cjelini odgovorni za progone bosanskih muslimana. Možda ću objaviti dokumente i savjete koji su upućeni Izetbegoviću i Softiću! Softić, Čamdžić se trebaju oglasiti, objaviti dokumente, obratiti se vašem narodu i objasniti zašto nije uspjela revizija! Aplikaciju koja je podnesena u Schefferovo ime niko nije vidio. Tražili smo da nam pokažu; nikad nisu! Ambasadorica Holandije je mogla podnijeti aplikaciju, ali je bila pozvana da dođe u BiH! Ako su iskreno zainteresovani da se pitanje revizije riješi, moraju se obratiti najvišim pravnicima Međunarodnog suda pravde. Trebate pokušati postići da se predstavnici svih triju strana usaglase da je odluka Suda dugoročno najbolja stvar. Ako to ne uspije, jedna strana bi se trebala obratiti Sudu pravde i podnijeti aplikaciju da bi objasnila problem.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79