Situacija na Kosovu: Može li doći do eskalacije

Vođa nemačkog kontingenta KFOR-a pukovnik Egon Frank nije isključio mogućnost eskalacije situacije na sjeveru Kosovu, prenosi Reporteri.

“Postoji trajni rizik da se sigurnosna situacija može za kratko vrijeme pogoršati”, rekao je pukovnik Frank njemačkoj televiziji Velt.

Kako Reporteri navodi, Frank je dodao da na sjeveru Kosova postoji visok nivo frustracije zbog opšte situacije što, po njemu, stvara osnovu za moguću eskalaciju i izbijanje nasilja.

Njemački pukovnik je istakao da je KFOR, obavezan da osigura mir i stabilizaciju situacije na terenu. Iz KFOR-a je za Reporteri saopšteno da pomno prate dešavanja na sjeveru Kosova.

“KFOR nastavlja da bude izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN-a kako bi omogućio bezbijedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. To uključuje povećanje patrola na sjeveru Kosova, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i EULEX-om”, navodi se u odgovoru KFOR-a, prenosi Kosovo online.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79