Situacija oko požara u Hercegovini strašna: Tražimo pomoć Hrvatske

Zbog teške situacije na požarištima u Hercegovini, od Konjica do Čitluka i Čapljine zatražena je međunarodna pomoć u gašenju. Tako je , kako je to potvrđeno iz Operativnog centra Uprave CZ Hercegovačko-neretvanskog kantona poslan zahtjev prema Republici Hrvatskoj za angažman kanadera.

Također, na području Čitluka, gdje je aktivan požar na lokalitetu Blizanci zatražena je i pomoć u ljudstvu Oružanih snaga (OS) BiH.

– U jutarnjim satima je , nakon što je sinoć odobrena pomoć u ljudstvu, 30 vojnika raspoređeno na terenu – kazali su iz Operativnog centra za portal “Avaza”.

Na području Konjica i jutros djeluje helikopter OS BiH. Za sada nije ugrožena putna komunikacija Konjic-Glavatičevo, kao ni objekti.

– Još je aktivan požar na području Šurmanaca , gdje je angažirano 40 vatrogasaca Vatrogasne jedinice Čapljine. Odbranjene su kuće u Gornjim Šurmancima, a požar se proteže prema Bijakovićima – kazali su za portal “Avaza” iz CZ HNK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79