Sjajna gesta: Djevojčicu sa Down sindromom koju su maltretirali odveo u školu predsjednik Sjeverne Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je odveo djevojčicu s Downovim sindromom u školu nakon što je saznao da je maltretirana.

Pendarovski je početkom ove sedmice posjetio 11-godišnju Emblu Ademi i njenu porodicu u Gostivaru te su razgovarali o izazovima s kojima se porodica suočava svaki dan.

Predsjednik je po završetku posjete djevojčicu odveo u školu.

“Predsjednik je istakao da je neprihvatljivo ponašanje onih koji na bilo koji način ugrožavaju prava djece, posebno one djece koja imaju poteškoće u razvoju. Ona ne samo da trebaju ostvarivati svoja prava, već se moraju osjećati da su jednaka i da su dobrodošla u školi. To je naša obaveza kao države, ali i kao pojedinaca. Ključni element u našoj zajedničkoj misiji je empatija”, poručio je Pendarovski.

Prema njegovim riječima, svi su jednaki u društvu te da je došao dati podršku i podići svijest o tome da je inkluzija osnovni princip. Pozdravio je odluku ombudsmana da istraži slučaj maltretiranja djevojčice, prenosi Euronews.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79