Sjajna gesta: Djevojčicu sa Down sindromom koju su maltretirali odveo u školu predsjednik Sjeverne Makedonije

Sjajna gesta: Djevojčicu sa Down sindromom koju su maltretirali odveo u školu predsjednik Sjeverne Makedonije


Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je odveo djevojčicu s Downovim sindromom u školu nakon što je saznao da je maltretirana.

Pendarovski je početkom ove sedmice posjetio 11-godišnju Emblu Ademi i njenu porodicu u Gostivaru te su razgovarali o izazovima s kojima se porodica suočava svaki dan.

Predsjednik je po završetku posjete djevojčicu odveo u školu.

“Predsjednik je istakao da je neprihvatljivo ponašanje onih koji na bilo koji način ugrožavaju prava djece, posebno one djece koja imaju poteškoće u razvoju. Ona ne samo da trebaju ostvarivati svoja prava, već se moraju osjećati da su jednaka i da su dobrodošla u školi. To je naša obaveza kao države, ali i kao pojedinaca. Ključni element u našoj zajedničkoj misiji je empatija”, poručio je Pendarovski.

Prema njegovim riječima, svi su jednaki u društvu te da je došao dati podršku i podići svijest o tome da je inkluzija osnovni princip. Pozdravio je odluku ombudsmana da istraži slučaj maltretiranja djevojčice, prenosi Euronews.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija