Sjajne vijesti: Na sarajevski aerodrom uskoro bi trebali slijetati avioni iz Amerike!?

Aerodrom Sarajevo uspješno je završio reviziju američke Uprave za sigurnost transporta, koja je preduvjet za pokretanje direktnih letova za Sjedinjene Američke Države i provodi se prije uvođenja usluga u zemlju.

Putem svog programa procjene stranih aerodroma, TSA, komponenta Ministarstva za nacionalnu sigurnost SAD-a određuje da li strani aerodromi koji pružaju usluge Sjedinjenim Državama održavaju i provode efikasne sigurnosne mjere.
Tokom svoje procjene, tim inspektora koristio je nekoliko metoda da utvrdi nivo usklađenosti aerodroma sa standardima ICAO (Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva), uključujući razgovore sa aerodromskim službenicima, ispitivanje dokumenata koji se odnose na mjere sigurnosti aerodroma i provođenje fizičke inspekcije aerodroma. Slično tome, TSA je revidirao aerodrom u Beogradu krajem 2015. godine prije nego što je Air Serbia uvela letove za New York.

“Cilj revizije bio je procijeniti provedbu standarda sigurnosti civilnog vazduhoplovstva i odgovarajuće preporučene prakse”, kazali su iz Aerodroma Sarajevo.

Američki prevoznik Eastern Airlines planirao je ovog ljeta pokrenuti liniju između Chikaga i Sarajeva, ali je otkazao prodaju karata u roku od nekoliko dana.

Generalni direktor sarajevskog aerodroma, Alan Bajić, rekao je prošlog mjeseca za EX-YU Aviation News, kako pregovaraju sa Eastern Airlinesom, koji planira uspostaviti letove između Chikaga i Sarajeva. Prevoznik je planirao da rutom upravlja jednom sedmično između 28. maja i 3. septembra sa svojim avionom Boeing 767-200ER sa 238 sjedišta.

Sarajevo nikada nije imalo redovne direktne letove za Sjedinjene Američke Države. U pred-pandemiji 2019. godine, New York, Chicago i Boston bili su glavne neobrađene rute između Sarajeva i SAD-a na osnovu podataka OAG-a. Između njujorških aerodroma i glavnog grada Bosne i Hercegovine letjelo je ukupno 7.165 putnika, 5.995 do i iz Chicaga i 3.165 putnika do i iz Bostona. Turkish Airlines, Austrian, Air Serbia i Lufthansa putnici su prvenstveno koristili za povezivanje na letovima između Sjedinjenih Država i Sarajeva, piše EX-YU Aviation.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79