Skandal na Univerzitetu u Tuzli: Ugledna profesorica prozvala rektoricu zbog “rušenja univerziteta”

Povodom obilježavanja 45 godina Univerziteta u Tuzli, u utorak su održane promocije diplomanata i magistranata. Promocije su, zbog epidemioloških mjera, organizovane odvojeno u grupama na Medicinskom, Ekonomskom, Filozofskom i Fakultetu elektrotehnike.

U okviru obilježavanja 45 godina Univerziteta u srijedu će biti organizovana Svečana promocija doktora nauka, a u četvrtak Svečana akademija na kojoj će se biti uručena priznanja “zlatnim” studentima, profesorima koji su stekli trajno zvanje redovni profesor i profesorima koji su izabrani u počasno zvanje profesor emeritus.

Jasno i glasno 120 diplomanata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli izgovorivši Hipokratovu zakletvu, uz uručenje diplome, zapravo je postalo liječnicima.

Uz čestitke, dekanesa Medicinskog fakulteta, profesor Selmira Brkić, napominje da je riječ o mladim ljudima koji će, bez sumnje,odgovoriti izazovima, koja će u pogledu medicine, ali i zdravstvene njege, buduće vrijeme staviti pred njih.

-Izuzetno smo ponosni, naročito što ovih dana obilježavamno 45 godina postojanja Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli. Iako je vrijeme pandemije sigurni smo, da su svi naši profesori, dali su sve od sebe kako bi od naših studenata načinili kolege koji će biti dobro educirani, naglašava prof.dr.Selmira Brkić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Uz 120 doktora medicine, na Medicinskom fakultetu je promovisano i 90 diplomanata Odsjeka Zdravstveni studij.

Promovisani diplomanti i magistranti povodom 45 godina Univerziteta u Tuzli: 120 novih doktora medicine

Međutim, jubilej i svečanosti povodom 45. godišnjice osnivanja Univerziteta nisu mogle proteći bez skandala. Ugledna profesorica sa Medicinskog fakulteta, Nurka Pranjić prozvala je rektoricu Nerminu Hadžigrahić zbog nemara prema kolegama. Tvrdi da je rektorica u prvi plan stavila političare, a ne nastavno osoblje i da time ruši univerzitet.

“Sutra (op. a. danas) je na Univerzitetu u Tuzli promocija doktora nauka za prethodnu skolsku godinu. Tokom 2017. godine prvi put je srusena akademska doktrina da “na promociju doktoranata nisu pozvani njihovi mentori, njihovi promotori i uvoditelji u svijet nauke. Od tada, ponavljano, umjesto poziva profesorima mentorima, rektorica poziva “ugledne politicare, nosioce vlasti” da nazoce promociji. Postavlja se pitanje:
Zasto je to tako?
Zasto to niko ne vidi kao problem?
Zasto se akademskoj zajednici cini da to ne moze promijeniti?
Tuzno je miriti se cinom, koji ima
sve karakteristike krsenja etike i deontologije, ugleda i razvoja, te rusenja Univerziteta. To se ne dogadja nigdje!

P.S. Ne moze se pravdati epidemioloskom situacijom!” – zaključila je profesorica Pranjić u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Sutra je na Univerzitetu u Tuzli promocija doktora nauka za prethodnu skolsku godinu. Tokom 2017. godine prvi put je…

Posted by Nurka Pranjic on Tuesday, 14 December 2021 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79