Skandal s diplomama: Italijanski prevaranti i bosanski univerzitet pod istragom

Foto: Žurnal

Diplome izdane od strane Internacionalnog univerziteta u Goraždu našle su se u središtu istraga koje vode pravosudni organi u Bosni i Hercegovini i Italiji. U oba slučaja, glavni osumnjičeni je Salvatore Messina, koji se već mjesecima slobodno kreće Goraždom, sastaje se s političarima i čak je otvorio Edukacioni centar d.o.o., koji je u međuvremenu promijenio vlasnika, tako navodi Žurnal.

Istrage u Italiji i BiH

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da se vodi istraga protiv nekoliko osumnjičenih, uključujući pravne i fizičke osobe, te da je Salvatore Messina, državljanin Italije, trenutno nedostupan. Istraga uključuje zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć, a javnost će biti informirana nakon donošenja tužiteljske odluke.

Nezakonite diplome i lažni studijski programi

Dosadašnja istraga otkrila je da je Messina imao ključnu ulogu u organiziranju nezakonitih aktivnosti preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet i goraždanskog univerziteta. Preko ovog odsjeka, samo u studijskoj godini 2021./2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo je studije na univerzitetu u Goraždu, plaćajući velike sume novca za studije medicine, stomatologije, farmacije, veterine i fizioterapije. Međutim, univerzitet nikada nije imao akreditaciju u Italiji.

Promjene vlasničke strukture

Uslovna akreditacija Univerziteta u Goraždu istekla je u septembru 2023. i nije produžena. Univerzitet je promijenio naziv u American Northwest University of Health Science and Technology, a novi vlasnik je Mohammad Jalal Khamis, navodno Sirijac s američkim državljanstvom. Raniji vlasnici uključuju Efe Mehmeta Nacija, Emira Duranovića i Elmu Brutus, dok je kao osnivač spominjana Edina Brutus.

Ugrožena reputacija i pravne posljedice

Univerzitet i njegovi saradnici suočavaju se s ozbiljnim optužbama, uključujući organizirani kriminal, pranje novca, krivotvorenje isprava i prevaru. Italijansko pravosuđe također istražuje ugovore koje je Jean Monnet sklopio s bolnicama za stažiranje studenata.

Messina je navodno viđen u Palermu, ali još nije uhapšen. Njegova uloga u prevari italijanskih studenata i prodaji diploma u BiH izazvala je šok u lokalnoj zajednici, dok su bivši čelnici univerziteta i drugi osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode.

Zaključak

Skandal s diplomama Internacionalnog univerziteta u Goraždu ozbiljno je narušio reputaciju obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini. Istrage u BiH i Italiji nastavljaju se, a očekuje se da će pravosudni organi uskoro donijeti konkretne odluke i informirati javnost o daljnjim koracima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79