Skandal u Crnoj Gori, iz Hrvatske stigla prosvjedna nota

Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utječu i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zlouporabe medijskog i javnog prostora”, zaključili su.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori zbog postavljanja reklamnih panoa uz ceste u Crnoj Gori, kao dio kampanje “Ponosni na svoje srpsko” u organizaciji prosrpskog portala IN4S. Ministarstvo je uputilo notu zbog korištenja hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz hrvatske, osobito dubrovačke povijesti, na plakatima kojima se promovira srpstvo u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva smatraju da je riječ o apsolutno neprihvatljivom pokušaju “posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”. Inače, na spomenutim panoima se nalaze i dubrovački povijesni uglednici Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić.

“Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je razvidnija u kontekstu činjenice da je prije više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. listopada 1991. do konca svibnja 1992. godine, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zatočeni u logorima u Crnoj Gori te je provođena pljačka privatnih i javnih dobara”, poručili su iz Ministarstva.

“Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utječu i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zlouporabe medijskog i javnog prostora”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79