Skandal u Neumu: Kome pripadaju apartmani plaćeni preko 3 miliona na jadranskoj obali?

Skandal u Neumu: Kome pripadaju apartmani plaćeni preko 3 miliona na jadranskoj obali?


Niz propusta institucija u Federaciji BiH doveo je do oštećenja 19 kupaca apartmana u odmaralištu Feroelektro na jadranskoj obali u Neumu. Sud u Čapljini prodao je nekretnine koje su trebale pripasti Federaciji BiH za više od tri miliona KM, ali Općina Neum brani kupcima da se upišu kao vlasnici.

Naizgled idilična situacija apartmana u Neumu, koji su nekada bili u vlasništvu Feroelektra, pretvorila se u pravni lavirint u kojem su kupci ostali zarobljeni. Kupci su na licitaciji na Općinskom sudu u Čapljini platili više od tri miliona KM za 30 nekretnina, nadajući se profitu od iznajmljivanja tokom turističke sezone.

Međutim, Općina im brani da koriste apartmane, plaćaju porez ili se upišu kao vlasnici.

Ovo je samo vrh ledenog brijega problema koji seže u prošlost, a rješenje izostaje zbog propusta institucija. Naime, nekretnina je trebala postati vlasništvo Federacije BiH, ali Vlada FBiH nikada nije preuzela odgovornost i nije ihuknjižila. Umjesto toga, objekat se našao u sudskoj prodaji, dok se čitava situacija zakomplicirala tvrdnjama da imovina pripada Ugostiteljsko-turističkom poduzeću Odmaralište Neum, osnovanom 1994. godine.

Dodatno, federalne vlasti su prepustile Uredu visokog predstavnika za BiH da se izjasni o pitanju dvojno iskazane imovine, ali taj korak nikada nije napravljen. Sve to rezultiralo je prodajom nekretnina, uz nepoštivanje odluka Suda, što je stvorilo dodatni pravni haos.

Kupci su sada zarobljeni između vlasti i sudskih odluka. Načelnik Općine Neum osporava prodaju odmarališta, dok su kupci očajni zbog nemogućnosti da koriste kupljene nekretnine. U međuvremenu, renovacija i adaptacija apartmana su zabranjeni, a sudski procesi za utvrđivanje stvarnog vlasništva su u toku.

“Ako sam ja uložilo u nešto pare, ja želim te pare da izvučem. Hoću da platim porez, hoću sve pošteno.” kaže Fadil Spahić iz Sarajeva, jedan od sedam kupaca.

Novinari CIN-a otkrivaju da pravo vlasništva nad objektom nemaju ni jedni ni drugi, već Federacija BiH. Prilikom prijave imovine u postupku privatizacije Feroelektro je bio u obavezi isknjižiti ovaj objekat sa preduzeća, dok Odmaralište Neum nije ispunilo zakonske uslove za upis vlasništva. Odmaralište je, stoga, shodno zakonima iz oblasti privatizacije, trebalo postati državno.

Vlasti u FBiH nisu poduzele ništa da riješe nastali problem, a nadležni ministar trgovine Amir Hasičević je novinarima rekao da je nastala situacija u Neumu „totalni haos“.

– Pitanje je da li je bilo zakonskog osnova. Ukoliko nešto i nije vlasništvo Feroelektra, kako se neko mogao uopšte naplatiti iz toga na ime obaveza Feroelektra’?

Ova priča o nekretninama u Neumu nije samo pravna zagonetka, već i moralni problem. Kupci su uložili značajna sredstva u nadu da će profitirati, ali su sada zarobljeni u pravnom limbu između vlasti i sudskih odluka.

Dok se kupci bore za svoja prava, institucije pokazuju nedostatak volje ili sposobnosti da riješe ovaj kompleksni problem. Krajnji gubitnici su građani koji su se našli uvučeni u ovu pravnu dramu, sa malo nade za rješenje u bliskoj budućnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija