Skandalozno: Osobama s lažnim diplomama u Kantonu Sarajevo dosad isplaćeno 12 miliona KM

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić na današnjoj konferenciji za medije govorili su o rezultatima postignutim u okviru poduzetih aktivnosti na pronalasku krivotvorenih diploma zaposlenika u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Premijer Forto je rekao da su u decembru donijeli zaključak da se provjere diplome u KS.

Postojali su određeni otpori da se ovo realizira

– Postojali su određeni otpori da se ovo realizira. Ovaj broj ljudi koji smo otkrili je velik, a uradili smo samo komunalni setor. Dali smo 12 miliona KM nova njima. Cijela javnost mora prihvatiti da je nešto neprihvatljivo, svi moraju biti svjesni da će biti otkriveni i procesuirani – naveo je Forto.

Kafedžić je naveo da Ured izvršio provjeru za nešto više od 20 posto zaposlenih u javnom sektoru i otkrio 57 krivotvorenih diploma.

– U “Radu” smo otkrili 19, GRAS-u 10, “Vodovodu i kanalizaciji” 5, “Toplanama” 4, “Pokopu” 3. Primjer Iz GRAS-a osoba sa falsifikovanom diplomom izdaje potvrde da je vozilo u voznom stanju, građane ih vozač sa lažnim diplomama. Ukupno je do sada osobama sa krivotvorenom diplomom isplaćeno više od 12 miliona KM plaća, a društvena šteta je nemjerljiva. Neki od uposlenika GRAS-a naplatili su novac i po osnovu tužbe. Jedno lice naplatilo je 96.000 KM po osnovu tužbe – rekao je Kafedžić.

Istakao je da je zadovoljan radom Tužilaštva KS.

Falsificiran pečat Srednje škole za saobraćaj

– Mnoge institucije sarađuju s Uredom. Pojavljivat ćemo se sa još podataka. Tužilaštvo je već podiglo pet optužnica zbog krivotvorenih diploma. Prema trenutnom zakonu, ukoliko osoba ima lrivotvorenu diplomu duže od 10 godina, ona je u fazi zastare i ne mogu odgovarati – naveo je on dodajući da su u pitanju diplome srednje škole, a samo jedna je VSS.

Dodao je i da je neko falsificirao pečat Srednje škole za saobraćaj te napravio 20 falsificiranih diploma.

– Ima elemenata za organizirani kriminal, ali to je sada na Tužilaštvu BiH. Trebamo provjeriti ukupno 35.000 diploma svih nivoa obrazovanja, a do sada smo provjerili više od 5.000 diploma od čega je 57 krivotvoreno – naveo je Kafedžić.

Forto je rekao da će se potruditi da te osobe ostanu bez posla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79