SKB Mostar nagomilao dug od 115 miliona maraka zbog neuplaćenih doprinosa zaposlenicima

SKB Mostar nagomilao dug od 115 miliona maraka zbog neuplaćenih doprinosa zaposlenicima


Sveučilišna klinička bolnica Mostar, poznata kao SKB Mostar, suočava se s dugogodišnjim problemom nelikvidnosti i neuplaćivanjem doprinosa zaposlenicima, a trenutni dug iznosi nevjerovatnih 115 miliona maraka.

Ova bolnica, koja funkcioniše pod nadzorom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, godinama izbjegava ispunjavanje svojih finansijskih obaveza prema radnicima, a čini se da se stanje neće uskoro promijeniti.

Radnici bolnice se često suočavaju s problemom neuplaćenih doprinosa, gdje im se uplate vrše tek kada odu u penziju, što stvara niz problema u vezi s njihovim socijalnim i zdravstvenim osiguranjem. Ovakav način poslovanja postao je gotovo pravilo, a legalizaciju takvog pristupa omogućile su odluke Vlade Federacije BiH, koja je odobrila plan finansijske konsolidacije i restrukturiranja bolnice. Ovaj plan omogućava bolnici da odgađa svoje obaveze na neodređeno vrijeme.

Poreska uprava Federacije BiH potvrdila je ogromne iznose dugovanja koja SKB Mostar gomila iz godine u godinu. Konkretno, dug prema Kantonalnom Poreskom uredu u Mostaru iznosi nevjerovatnih 115.175.043,69 maraka. Do jula 2024. godine, bolnica je uplatila samo 1.877.021,04 maraka na ime doprinosa i poreza, što je neznatan iznos u odnosu na ukupna dugovanja.

Proces finansijske konsolidacije i restrukturiranja je složen i zahtijeva odobrenje na više nivoa vlasti, uključujući Upravni odbor SKB Mostar, nadležno ministarstvo zdravstva, te ministra finansija, prije nego što Vlada Federacije BiH donese konačnu odluku. Iako postoje zakonski okviri za reprogramiranje poreskih dugova, slučaj SKB Mostar pokazuje da postojeći mehanizmi nisu dovoljni za rješavanje dugovanja ovakvih razmjera.

Revizorski izvještaji dodatno naglašavaju težinu situacije, ukazujući na to da bolnica nema efikasan plan za sanaciju dugova, dok su njene kratkoročne obaveze znatno veće od dostupne kratkoročne imovine. Značajna dugovanja prema dobavljačima i ogromne obaveze prema državi zbog neuplaćenih poreza i doprinosa stavljaju SKB Mostar na vrh liste poreskih dužnika u zemlji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija