Suđenje za prevare s računima: Svjedokinja otkrila nepravilnosti i moguću manipulaciju dokumentima

Suđenje za prevare s računima: Svjedokinja otkrila nepravilnosti i moguću manipulaciju dokumentima


Na suđenju mostarcu Dejanu Pudaru, svjedokinja Anita Bajraktarević, zaposlenica turističke agencije “Mrkulić Company”, svjedočila je o saradnji s BHANSA-om tokom 2014. i 2015. godine, prenosi Detektor.

Kako je navela, njen glavni kontakt bio je upravo Pudar, koji je često tražio ponude za različite destinacije i putnike.

Na pitanje tužioca Igora Dubka, Bajraktarević je objasnila da su računi u Excel formatu često bili dostavljani Pudaru, naglašavajući da se podaci u toj formi mogu lako mijenjati. Originalni računi, poslani poštom, morali su, prema njenim riječima, sadržavati fiskalni račun, potpis, pečat te detaljan opis aranžmana, što je uključivalo hotele, broj putnika i avionske karte.

Tužilac je zatim upitao je li bilo problema u saradnji, na što je svjedokinja odgovorila kako se sjeća da je šef finansija BHANSA-e, Ivica Primorac, tražio račune, a ubrzo nakon toga uključila se i SIPA, koja je pokrenula istragu o spornim računima.

“Računi nisu odgovarali originalima”, kazala je Bajraktarević, dodavši kako su neki od njih bili neobično visoki. Tužilac je predočio nekoliko računa iz perioda 2014.-2015., za koje je svjedokinja tvrdila da nisu autentični jer im je nedostajao potpis, pečat i potpuni opis usluga. “Ovako nikada nije išlo”, zaključila je.

Odbrana je pitala svjedokinju je li “Mrkulić Company” u to vrijeme imala ugovor s BHANSA-om. Svjedokinja je potvrdila da su ugovori postojali, ali da su neki poslovi obavljani i bez ugovora, na temelju internog dogovora.

Vještačenje koje je obavio grafolog iz FUP-a, Muhidin Rašidović, pokazalo je neslaganja u pečatima i potpisima na računima. Odbrana je izrazila sumnju u postupak vještačenja, tvrdeći da nisu dobili sve relevantne dokumente, no vještak je potvrdio kako su razlike prisutne na svih 77 analiziranih računa.

Suđenje se nastavlja 18. septembra, kada će vještak Rašidović ponovo biti saslušan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija