Foto: Crna-Hronika
Potresna ispovijest porodice preminulog Damira: “Pored karcinoma borio se i sa osobljem UKC-a Tuzla”

Potresna ispovijest porodice preminulog Damira: “Pored karcinoma borio se i sa osobljem UKC-a Tuzla”


Tuzla se oprašta od Damira Avdića, dugogodišnjeg ton majstora na RTV TK-a. Iza sebe je ostavio suprugu Sabinu, i maloljetne sina Azura i kćerku Ernu. Njegova ljubav prema porodici, prema životu, odanost poslu i neiscrpna energija ostat će zauvijek u srcima svih koji su ga poznavali.

Damir se dugo godina borio sa karcinomom debelog crijeva ali kako njegova porodica tvrdi da se on najviše napatio na UKC-u Tuzla piše Crna-Hronika.

Ovo je priča koju je potvrdila Damirova porodica.

“Naš Damir Avdić; otac, sin, muž, brat, daidža nas je napustio. Izgubio je veliku bitku protiv karcinoma, ali bitka nije bila samo vođena protiv karcinoma nego nažalost i protiv osoblja UKC-a. Jer da je bitka bila samo protiv njega naš Damir je nikada ne bi izgubio.

U 2021. godini je prvi put saznao da ima karcinom debelog crijeva, te se operisao .I nastavio normalan život. Nakon osam mjeseci uradio je PRIVATNO kolnoskopiju gdje mu je rečeno da ima 1cm nečeg (zgrušana krv). Poslije toga mislio je da je sve uredu.

U Decembru 2023. godine Damir se počeo osjećati loše. Privatno kao i sve što je do sad radio uradio je i kolnoskopiju na nalazu se opet vidjela “samo zgrušana krv” ,ali mu je rečeno da dođe opet raditi kolnoskopiju za 3 mjeseca. U januaru 2024. godine je imao konstantne temperature te je odlučio raditi CT, naravno privatno. CT je pokazao da se karcinom opet vratio. Naravno kao I sve na UKC-u Tuzla traženje operacije je potrajalo ,nakon nekog vremena na konziliju “smilovali su se” i dali mu operaciju.

Nakon operacije ugrađena mu je stoma. A jedan manji dio je trebalo odstraniti radioterapijom. Opet naš predivni UKC Tuzla nije mu želio dati saglasnost da ide na radioterapije. Već poznata informacija je da UKC Tuzla nema mogućnost pacijentima dati radioterapije. Nakon dugog potezanja jer kao što znate konzliji se održava samo petkom, Damir je izgubio mnogo na vremenu, i dok su oni dali saglasnost i dok je stigao do Mostara u Mostaru su ga odbili za radioterapije ,jer se karcinom povećao. Vraćen je bio u Tuzlu gdje je dobio hemoterapije. Već od prve je osjetio nuspojave, koje NIGDJE nisu zavedene. Konzilij nastavlja pored svega toga sa drugom hemoterapijom. Nakon druge hemoterapije drastično krvna slika opada, gdje konzilij odlučuje da nastavi sa trećom hemoterapijom.

Njegova glavna doktorica je bila Lejla M. koja je na konzilije uvijek kasnila i pričala o privatnim stvarima dok je ONKOLOŠKI pacijenti čekaju. Onda mu se pojavio tromb na nozi. Obustavili su mu hemoterapije. Damir je išao privatno da liječi tromb, doktoru nije bilo jasno zašto su mu obustavili hemoterapije. Ustvari UKC Tuzla ga je otpisao. On se osjećao dobro išli smo čak zajedno na vikendicu, nekoliko dana nakon povratka počeo se osjećati loše. 22.08.2024. godine završio je na odjeljenju za onkologiju.

Osoblje za onkologiju UKC Tuzla

Prvo što nam je rečeno je da oni ne znaju promjeniti stomu. Damir je inače mogao sebi mjenjati stomu, ali tada nije mogao stati na noge, supruga je morala dolaziti mijenjati stomu Jedno veče Damir nas je nazvao I rekao kako mu je stoma pukla, došli smo na UKC da mu pomognemo. Kada smo stigli rekao nam je da je medicinska sestra Nermina vidjela da mu je stoma pukla I nije željela pomoći. Ostavila ga je samog I zatvorila vrata uz rečenicu “Da nam ne smrdi ovdje”.

Osim što nemaju empatiju, nemaju ni higijenu. Krvava maramica ispod Damirovog kreveta je stojala puna 4 dana. Mi smo to vidjeli ali namjerno nismo htjeli pomjeriti da vidimo da li će oni to uraditi sami. Sposobnost doktora također nije na nekom nivou ,jer par puta se dešavalo da zaborave iglu na njegovom krevetu, i igla bi tako čitavu noć bila pored njegovih nogu. Također jednu noć medicinska sestra je imala samo jednu tabletu koju dijeli na dva pacijenta.

Dva dana smo čekali da se njegov CT pogleda od strane doktorice. Iako Damir na CT – u nije imao metastaze poslat je u Centar za palijativnu njegu. Doktor Hasan O. čovjek bez osjećaja, empatije, ljudskosti je na veoma ružan način nam saopštio loše vijesti. Kao porodica odlučili smo da ga vodimo kući. Stupili smo u kontakt sa klinikom u Zagrebu. Njihova preporuka je bila da Damir mora pod hitno ići na radioterapije i imunoterapije. Dobili smo odgovor i iz Turske, odgovor je bio isti..

Stupili smo u kontakt sa klinikom u Mostaru te nam je rečeno da mjesto za Damira ima mjesta i da samo trebamo dobiti saglasnost od konzilija u Tuzli.

Petak 06.09.2024. godine otišli smo na konziliji. Rekli smo da mi na našu inicijativu želimo da ga liječimo. Doktori su negodovali ali na kraju rekli da ćemo dobiti saglasnost. Došli smo kući i rekli našem Damiru da ga vodimo na liječenje. Nakon nekoliko minuta Damirova majka, žena od 74 godine, dobija poziv od doktorice Lejle A. N.

Poziv je bio sa privatnog broja i rečeno nam je da je ona razgovarala sa kliničkim Centrom u Mostaru i da je rečeno da Mostar više ne prima pacijente iz Tuzle. Što je nama kao porodici bilo jako čudno jer smo već potvrdan odgovor iz Mostara dobili dan prije. Damirova sestra nazvala je doktoricu Lejlu i pitala je odakle joj ta informacija da mjesta u Mostaru nema. Rekla je da je dobila informaciju od pacijenata koji se liječe u Mostaru.

Da li je normalno da doktorica govori neprovjerene informacije????

Nažalost Damir nije dočekao saglasnost za Mostar, ali mi kao porodica nećemo dozvoliti da im on bude samo jedan pacijent u nizu. Ovo je samo jedan dio Damirove priče. Nadamo se da niko neće doživiti ovo što je on. – izjavila je porodica. 

 

Od Damira oprostile su se i kolege sa RTV TK.

“S tugom se opraštamo od našeg dragog kolege i prijatelja, Damira Avdića, koji nas je prerano napustio. Tokom ratnih godina, Damir je nesebično stao u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine, gdje je proveo više od tri godine braneći domovinu.

Nakon rata, svoju ljubav prema tehnici prenio je na rad u medijima, gdje se istakao kao vrhunski profesionalac. Godinama je radio kao ton majstor i DJ, a bio je zaposlen na brojnim radijskim stanicama poput Radio Hayata, Radio Veste i Radio Slona. Posljednjih 15 godina proveo je na Radio-televiziji Tuzlanskog kantona, gdje je bio ton majstor kako na radiju, tako i na televiziji. Damir je svojim znanjem i vještinama dao ogroman doprinos brojnim tehničkim projektima.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija