Skočibušić: Delta soj koronavirusa očekujemo i kod nas

Sretni smo da je epidemiološka situacija ovako dobra trenutno. Svi smo se opustili, sudjelujemo u svim aktivnostima

Mađarska će našoj zemlji donirati 200 hiljada Sinopharm vakcina. Očigledno, vakcine najbrže dobijamo donacijama. Poznato je da se direktnim nabavkama ne možemo pohvaliti.

Država je određene količine kupila putem EU i Covax mehanizma. Neskromne količine nabavila je i Republika Srpska. Federacija nakon pola godine i dalje pregovora. Hoće li konačno sa riječi prijeći na djela, u Federaciji danas smo pitali Sinišu Skočibušića, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo.

O nabavci najavljenih 500 hiljada kineskih vakcina kaže da je ugovor utanačen sa kineskom stranom do zadnjeg detalja.

“Mi smo potpisali ugovor i sada očekujemo njihov potpis. Svakodnevno smo u kontaktu sa kineskom stranom. To je ipak jedna velika kompanija sa vrlo složenim procedurama. S obzirom na to da smo mi jedna relativno mala zemlja, sa malom količinom cjepiva, mi očekujemo da će se u vrlo skorom radoblju moći reći da je ugovor potpisan, plaćen i da će doći do isporuke cjepiva. Nije dovoljno samo provesti papirologiju, našim građanima trebaju cjepiva.”

Navodi da je Zavod za javno zdravstvo FBiH ovlašten od strane Vlade FBiH da može nastaviti dalju proceduru razgovora o nabavci cjepiva Sputnjik V.

“Već smo napravi nacrt i očekujemo ovih dana konačni ugovor na taj nacrt ugovora, a onda bi mogli reći više informacija o količi cjepiva. Moram reći da bi to bila isto pristojna količina cjepiva za ove naše prilike.”

Ističe da je ključni problem cjepiva Sputnjik odgođeno docjepljivanje.

“Do sada je cijepljenje bilo u razdoblju od 21 dan, a ugovorom smo se trebali obvezati da se cijepimo nakon 90 dana. Smatramo da odgođeno cijepljenje za sada nema dovoljno stručnog obrazloženja niti smo sigurni da li bi naše stanovništvo pristalo na takvo odgođeno cijepljenje. Već imamo AstraZenecu sa 8 do 12 tjedana. I kada se do druge doze dugo čeka, pomalo i stanovništvo onda postaje zabrinuto.”

Kada je riječ o odlasku građana Federacije van zemlje na vakcinaciju, Skočibušić kaže da su, sa jedne strane, sretni što građani imaju priliku cijepiti se, a da bi, sa druge strane, bili sretni da im oni to mogu osigurati.

“Mi smo nedavno pisali Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu vanjskih poslova da službenim kanalima dostave podatke koje su to osobe cijepljene u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, jer ćemo mi morati te osobe unijeti u naše protokole, a osobito ako će se u budućnosti izdavati covid putovnica.”

Ističe da je u FBiH do sada zaprimljeno ukupno 319.508 doza.

“Prvom dozom je do sada cijepljeno 148.834, a drugom dozom 88.138. Ovo su ipak brojke koje daju uvjeravanja da ovaj proces teče. Tražimo privremeno rješenje dok se ne uspostavi jedinstvena baza na kojoj radi Ministarstvo civilnih poslova. Svako cjepivo se na vrijeme mora dostaviti na cijepna mjesta, kako bi svako cjepivo bilo iskorišteno.”

Pojašnjava da će covid putovnicu moći dobiti svako ko se cijepio.

“To je tzv. karton cijepljenja, s tim da će on biti prepoznat u međunarodnim institucijama. Pojavio se određeni broj nevalidnih dokumenata o vakcinaciji i o tome moramo jako voditi računa.”

“Sretni smo da je epidemiološka situacija ovako dobra trenutno. Svi smo se opustili, sudjelujemo u svim aktivnostima. Preko 100 zemalja u svijetu je već zabilježilo Delta soj koji je puno prenosiviji na druge ljude, s jedne strane, i ima teću kliničku sliku. Očekivati je da će taj Delta soj doći i kod nas. I cijepljenje kao prevencija i sve druge preventivne mjere, prije svega mjere samozaštite. Naš zdravstveni sustav je imao puno izazova i uspio se izboriti. Sada već radimo neke pripreme za novi val, da na vrijeme budu i u stanju pripravnosti zdravstvene ustanove. Kasno je uvoditi mjere kad se epidemija rasplamsa. Pozorno pratimo stanje, broj zaraženih broj novoinficiranih i onda na vrijeme donosimo odluke”, zaključio je Skočibušić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79