Foto: FENA
Škola počinje: Opremanje djece postalo luksuz za roditelje, kako priuštiti sve što treba?

Škola počinje: Opremanje djece postalo luksuz za roditelje, kako priuštiti sve što treba?


Sutra počinje nova školska godina, a roditelji širom zemlje suočavaju se s izazovima opremanja djece za povratak u školske klupe. Ono što je nekada bio ritual pun uzbuđenja i radosti, danas je postalo izvor stresa za mnoge porodice.

Razlog za to su vrtoglave cijene školskog pribora, odjeće i obuće, koje su dostigle razinu na kojoj se osnovne potrebe djece tretiraju kao luksuz.

Cijene školskih torbi, knjiga, svezaka, olovaka i ostalog pribora skočile su u odnosu na prošlu godinu. Čak i najosnovniji artikli, poput bilježnica i bojica, postali su financijski izazov za prosječne porodice. Uz to, roditelji osjećaju pritisak da svojoj djeci osiguraju nove patike, jer prvi dan škole nije samo povratak učenju, već i društveni događaj gdje se mnoga djeca osjećaju obaveznim da izgledaju najbolje što mogu.

Dok inflacija udara na svačiji budžet, roditelji su prisiljeni birati između kvalitete i cijene, često žrtvujući jedno za drugo. Umjesto da se fokusiraju na obrazovne potrebe, mnogi roditelji osjećaju pritisak da udovolje društvenim očekivanjima koja dolaze s početkom školske godine.

Ova situacija otvara pitanje: zašto je obrazovanje, koje bi trebalo biti osnovno pravo svakog djeteta, postalo toliko skupo i nedostupno? Da li društvo prepoznaje težinu koju nosi prosječna porodica, ili je jednostavno postalo prihvatljivo da opremanje djece za školu bude privilegija, a ne standard?

Roditelji su svjesni važnosti obrazovanja, ali sve češće postavljaju pitanje kako da balansiraju između troškova i potreba svoje djece.

Nažalost, odgovor na ovo pitanje za mnoge je nejasan, dok troškovi rastu, a školske torbe postaju sve teže – ne samo zbog knjiga, već i zbog tereta koji nosi porodica iza njih.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija