Foto: pzbpkgorazde.ba
Goražde unapređuje školski sistem: Elektronski dnevnici i besplatni udžbenici

Goražde unapređuje školski sistem: Elektronski dnevnici i besplatni udžbenici


Sa početkom nove školske godine, škole u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde dočekuju učenike s nizom poboljšanja učenih da olakšaju i obogate njihovo obrazovanje.

Prema najavama iz resornog kantonalnog ministarstva, sve je spremno za povratak 2684 učenika u šest osnovnih i tri srednje škole ovog kantona.

Adisa Alikadić-Herić, ministrica obrazovanja, naglasila je da su pripreme za nastavu završene na vrijeme, što uključuje upise učenika i prijem nastavnog kadra. Ove godine, uvođenje elektronskog vođenja dnevnika predstavlja značajan korak ka modernizaciji obrazovnog procesa. Elektronski dnevnici, koji su dio informacionog sistema EMIS, omogućit će efikasnije praćenje i vrednovanje učeničkih postignuća.

“Naš cilj je da obrazovni sistem bude što efikasniji i da svaki učenik dobije maksimalnu podršku u svom obrazovanju”, istakla je Alikadić-Herić.

Dodatna novina je besplatna nabavka udžbenika za učenike od prvog do petog razreda. Ministrica je objasnila da su, iako su udžbenici nabavljeni prethodne godine, ove godine pokrenuli nabavku novih udžbenika za prvačiće zbog specifičnosti korištenja. Na prvom danu škole, svim prvačićima će biti podijeljen i kompletni školski pribor, oslobađajući roditelje dodatnih troškova.

Osim toga, ove godine doći će do promjene udžbenika za engleski i njemački jezik od šestog do devetog razreda, zbog prestanka proizvodnje starih udžbenika i potreba nastavnog kadra da se udžbenici ažuriraju.

Posebnu pažnju posvetili su i logističkoj podršci učenicima. Prvi put će besplatan prijevoz biti obezbijeđen i za učenike iz naselja Glamoč, osiguravajući da svako dijete ima jednaku priliku za pristup kvalitetnom obrazovanju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija