Početak nove školske godine u Kantonu Sarajevo: U klupama 53.500 učenika

Početak nove školske godine u Kantonu Sarajevo: U klupama 53.500 učenika


Početak septembra tradicionalno označava povratak učenika u školske klupe, a ove godine, 2. septembra, započinje školska 2024/2025. godina u Kantonu Sarajevo.

U 79 osnovnih i 44 srednje škole, nastavu će pohađati ukupno 53.500 učenika, uključujući 38.400 osnovaca i 15.100 srednjoškolaca.

Ove godine, osnovne škole su primile oko 4.300 prvačića, dok je u srednje škole upisano 4.310 učenika, što predstavlja povećanje od 150 učenika u odnosu na prošlu godinu. U vrtićima je također zabilježen rekordni broj upisanih, s više od 9.500 mališana.

Kanton Sarajevo nastavlja sa svojom praksom stipendiranja učenika koji su tokom osnovne škole postizali značajne rezultate na takmičenjima, kao i onih koji se odluče za deficitarna zanimanja.

Zimski raspust ove školske godine počinje 31. decembra i traje do 28. januara, nakon čega se 29. januara nastavlja drugo polugodište.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota Muminović, obići će nekoliko obrazovnih ustanova u okviru početka nove školske godine. Njen dan započinje posjetom vrtiću “Šareni voz” u 8:15, zatim slijedi posjeta Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn u 9:00, te Osnovnoj školi “Osman Nuri Hadžić” u 10:00 sati.

Također, u 11:00 sati prvačići će imati priredbu na Trgu Četvrte viteške motorizovane brigade na Ilidži, a u podne je planirano polaganje kamena temeljca za novu osnovnu školu na Stupu, čime se nastavlja razvoj obrazovne infrastrukture u ovom dijelu grada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija