Foto: Facebook
Suša transformiše rijeke u BiH: Sana u Prijedoru na ivici ekološke krize

Suša transformiše rijeke u BiH: Sana u Prijedoru na ivici ekološke krize


Kraj meteorološkog ljeta donio je neobično suhe prizore rijeke Sane u Prijedoru, simbolizirajući šire ekološke izazove koji pogađaju Bosnu i Hercegovinu i cijelu Europu.

Prema fotografijama Nijaza Brkića, objavljenim na stranici “Bosnia Storm Chasers – prva BH zajednica lovaca na oluje”, rijeka Sana više nalikuje močvari nego bujičnom vodotoku.

Dugotrajne suše, koje su ovog ljeta dominantno utjecale na regiju, snizile su vodostaj Sane do kritičnih nivoa. Slična situacija zabilježena je duž brojnih bosanskohercegovačkih rijeka, a osobito zabrinjava stanje na izvorištima rijeke Bosne.

Najnoviji izvještaj Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije upozorava na historijske razmjere suše koja je zahvatila dvije trećine europskog kontinenta, sa potencijalnim pogoršanjima situacije u nadolazećim mjesecima.

Federalni meteorolozi predviđaju topliju jesen sa srednjom temperaturom zraka iznad prosjeka za period 1981-2010, dok će padavine ostati ispod uobičajenih nivoa.

Ovi uvjeti pozivaju na zajedničku odgovornost u očuvanju prirodnih bogatstava i prilagodbu nadolazećim klimatskim izazovima, u iščekivanju znatnih padavina koje bi mogle stići tek u novembru.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija