Skupština KS: Nije izglasana smjena ministra Admira Katice

Skupština KS: Nije izglasana smjena ministra Admira Katice


Danas se na Hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo govorilo o brojnim temama, a između ostalog, i o smjeni ministra unutrašnjih poslova Admira Katice (NiP).

Njegova ostavka je zatražena zbog trenutne nezadovoljavajuće sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Za usvajanje zaključka je bilo 8 zastupnika, 11 je bilo protiv te je 8 bilo suzdržano.

Zanimljivo, Katicu (NiP) su mogle smijeniti kolege iz NiP-a.

Naime, članovi Kluba NiP-a Aljoša Čampara, Elvis Vreto, Danijela Kristić i Arijana Memić su bili suzdržani. Memić je rekla kako napušta Klub NiP-a.

Nakon što je iskritikovala nadležne u ministarstvu unutrašnjih poslova i upravi policije dodavši da je evidentno da sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća te da svi oni koji su ubijeni nisu i ne mogu biti samo statistički brojevi – zastupnica Arijana Memić rekla je da napušta Klub NIP-a. Ostaje u skupštini i djelovat će samostalno.

Zastupnica Memić obratila se i komesaru pitavši ga za slavlje u MUP-u nakon što je prošle sedmice oslobođen jedan od policijskih službenika koji je, kako tvrdi, zataškavao ubistvo njenog brata Dženana.

I Arijanin, sada već bivši kolega iz Kluba Aljoša Čampara, ali i predstavnici opozicije također su kritikovali nadležne, a posebno u kontekstu slučaja bacanja bombe na kuću načelnika Opštine Stari Grad i puštanja na slobodu osumnjičenih za to.

A brojni prijedlozi su dati kako bi sigurnost bila veća. Zastupnice Danijela Kristić i Belma Kapo predložile su izmjene zakona o nošenju i čuvanju oružja jer trenutno je predviđeno do godinu dana zatvora, što nije adekvatno s obzirom na iznesene podatke da je većina krivičnih djela počinjena upravo nelegalnim oružujem.

Nakon tri cjelodnevna zasjedanja i diskusija o sigurnosti u KS, sasvim je jasno – postoji niz nagomilanih problema u svim sferama koji se ne smiju više gurati pod tepih i moraju se što prije rješavati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija