Skupština TK jednoglasno usvojila deklaraciju protiv negiranja genocida u Srebrenici

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona su na hitnoj sjednici, na inicijativu predsjednika Kluba Socijaldemokrata BiH Huseina Tokića, jednoglasno usvojili deklaraciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine Republike Srpske.

Deklaracija poziva na poštivanje Konvencije o zabrani i sprečavanju zločina genocida iz 1948. godine, Ustava Bosne i Hercegovine, te brojnih presuda koje potvrđuju genocid u Srebrenici.

Izričito se osuđuje nedavna odluka Narodne skupštine Republike Srpske koja je usvojila zaključke Izvještaja Međunarodne radne komisije, ocijenjena kao sramna i jasna negacija genocida. Skupština Tuzlanskog kantona zahtijeva poništenje tih zaključaka.

Skupština apeluje na međunarodnu zajednicu, posebno na OHR i visokog predstavnika Cristiana Schmidta, da spriječe antidejtonsko i antiustavno djelovanje koje se intenzivira iz RS.

Također, poziva Tužilaštvo BiH i druge nadležne institucije da hitno procesuiraju i sankcionišu sve pojedince uključene u negiranje genocida, uključujući predsjednika i predsjednika skupštine RS.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, naglasio je važnost institucionalnog djelovanja i potrebu da se istina o genocidu, potvrđena presudama međunarodnih sudova, učvrsti u javnom diskursu.

Deklaracija, koja će biti objavljena u Službenim novinama TK, simbolizira snažan institucionalni stav u odbrani ustavnopravnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79