SKY razotkrio “Bega”: Naredio sinu Seidu i Karišiku da izbrišu sve zajedničke fotogtrafije sa društvenih mreža

U Kantonalnom sudu u Sarajevu trenutno se održava ročište za određivanje pritvora Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović.

Oni su uhapšeni u akciji ‘Start’ zbog organiziranog kriminala i pranja para. Novinar Raporta koji prisustvuje ročištu donosi detalje šta se dešavalo u sudnici.

Tužilac Darko Soldat je naveo niz dokaza o kriminalu, a Hadžibajrić je upitan da li su mu poznati nadimci koji se spominju u aplikaciji Sky: Ibro, Hadžija i Beg. Hadžibajrić je kazao da nikad nije čuo za nadimak Beg i da ga tako niko ne zove.

Tužilac je kazao da se iz Sky aplikacije vidi da je ipak imao nadimak Beg. Sin Hadžibajrića, Seid imao je nadimak “Rajvosa”, dok je Elmedin Karišik imao nadimak “Medo”.

Tužilac je kazao da se terete da su se udružili kako bi činili krivično djelo “Organizirani kriminal”. Iz poruka se vidi kako je Hadžibajrić naredio sinu Seidu i Karišiku da izbrišu sve zajedničke fotogtrafije sa društvenih mreža i da izbjegavaju bilo kakav javni kontakt.

Foto: N1/F.Z.

Jedini koji bi ostvarivali kontakt su Hadžibajrić stariji i Karišik kada bi trebala biti izvršena primopredaja novca od zarade na parkinzima koje je Hadžibajrić ustupio firmama Karišika.

Iz prepiski se vidi da je Karišik Hadžibajriću davao čak 80 posto zarade. Dešifrovanjem Sky aplikacije vidi se da je Karišik dobijao datume i mjesto gdje će se sastajati s Hadžibajarićem radi dostave novca.

Jedne prilike je Karišik poslao fotografiju brojača novca, a Seid mu je rekao da ‘Bega zanima koliko je novca zarađeno’. Terete Seida da mu je na račun uplaćeno 150.000 eura nakon što je Hadžibajrić izdao zemljište u Starom Gradu koje je bilo pod zaštitom Komisije za nacionačlne spomenike.

O navodnom mitu u iznosu od 150.000 KM kaže da je zapravo riječ o 145.000 KM ali da je riječ o zajmu.

O novcu koji je pronađen kod Hadžibajrića kaže da je 50.000 eura koji su pronađeni dugogodišnja štednja sa suprugom. 60.000 KM je iznos od razlike prodanih i kupljenih stanova koji je ostao te je digao kredit od 50.000 KM.

Još jednom naglašava da nijedan dokaz iz prijedloga koji je dostavljen ne dokazuje teze Tužilaštva KS da postoje uslovi za izricanje mjere pritvora.

Ibrahim Hadžibajrić je o svojoj imovini rekao da ima stan koji je naslijedio od oca gdje i živi i stan na Skenderiji te da je imao dva stana na Bjelavama i Šipu, pa ih je sa suprugom prodao za ukupno 340.000 KM.

Dodaje da je digao kredit od 50.000 KM u Unicredit banci i ima još dvije rate da otplati. Na računu trenutno ima 101.000 KM (razlika od stanova) i još 50.000 eura ušteđevine.

Tužilaštvo je u dokaznim materijalima spomenulo svjedočenje izvjesne A. A. koja je bila uposlenica Općine Stari Grad. Ona je rekla da je na nalog Hadžibajrića falsifikovala obrasce CIK-a za osnivanje njegove stranke Nezavisna bh. lista, koristeći podatke s Pala, a to je uradila kako bi dobila posao u Općini.

Ročište se nastavlja, a tužitelji će iznijeti dokaze protiv osumnjičene Alme Destanović piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79