Slaven Raguž kritizirao međunarodnu zajednicu zbog izbornog zakona: Nemojte nam više pomagati

Slaven Raguž kritizirao međunarodnu zajednicu zbog izbornog zakona: Nemojte nam više pomagati


Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS), Slaven Raguž, oštro je reagovao nakon objave preliminarnih lista za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koje je Centralna izborna komisija (CIK) nedavno objavila. Raguž je istakao da su ove liste dokaz da će “polovične i površne” izmjene Izbornog zakona BiH samo dodatno olakšati korumpiranim strukturama da nastave s izbornim malverzacijama.

“Ako su autobusi istih glasača koji su voženi od jednog do drugog biračkog mjesta na glasanje, predsjednici i zapisničari biračkih odbora koji su nadopisivali na hiljade glasačkih listića podobnima, a na hiljade njih poništili nepodobnima, prošle Opće izbore učinili najkorumpiranijim u historiji višestranačja, ovo što je u pripremi za predstojeće Lokalne izbore će uvelike dići letvicu više. Sve zbog površnog i polovičnog implementiranja tzv. reformi”, poručio je Raguž.

Pored toga, Raguž je spomenuo nedavnu akciju FUP-a u Mostaru, u kojoj su uhapšene tri osobe povezane s izbornim malverzacijama, te kritizirao odluku vlasti u Mostaru da ne uvedu nove tehnologije za osiguranje regularnosti izbornog procesa. On je također naveo kako su i druge općine, gdje su ranije dokazane izborne manipulacije, odbile uvođenje modernih tehnologija koje bi spriječile slične prevare.

Posebno je naglasio da je opozicija izgubila značajan dio kontrole nad biračkim odborima, jer je nakon tzv. međunarodne reforme iz 2022. godine, njihov uticaj smanjen na 10-15%. Raguž je također ukazao na manipulacije pri izboru članova biračkih odbora, koji su, iako formalno neovisni, povezani s vladajućim strankama.

Na kraju, Raguž je uputio oštru poruku međunarodnoj zajednici, zahvaljujući im na dosadašnjoj pomoći, ali ih moli da više ne intervenišu u izborni proces u BiH. Prema njegovim riječima, svaki put kada HRS dođe do tačke gdje bi mogao zadati udarac koruptivnoj vlasti, međunarodna zajednica interveniše i spriječi ih u tome.

Raguž je zaključio da će HRS učiniti sve da motiviše ljude na izlazak na izbore i kontrolu procesa, ali je naglasio da bi međunarodna zajednica najbolje pomogla ako bi se povukla iz ovih pitanja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija