Slijedi li novi masovni odlazak bh. državljana? Slovenci spremaju nove izmjene zakona radi zapošljavanja stranaca

Slovenačko ministarstvo rada je zbog nedostatka radne snage predložilo izmjene zakona koje će omogućiti sezonski rad strancima i u sektoru turizma i ugostiteljstva, a ne samo u poljoprivredi i šumarstvu.

Predložene su izmjene Zakona o zapošljavanju, samozapošljavanju i radu stranaca koje će se uskladiti sa zakonom EU i omogućiti da se sezonski rad stranaca proširi na turizam i ugostiteljstvo, prenosi slovenačka agencija STA.

Prijedlogom se transponuje direktiva EU o uslovima ulaska i boravka državljana trećih zemalja radi visokokvalifikovanog zapošljavanja, a javna rasprava će trajati do 6. februara.

Izmjenama se smanjuje minimalno potrebno trajanje ugovora za visokokvalifikovano zaposlenje sa jedne godine na šest mjeseci.

Prijedlogom bi se promijenila i zarada za visokokvalifikovanog stranog radnika sa 1,5 prosječne bruto zarade na najmanje prosječnu bruto zaradu, objavljeno je jutros u “Službenom glasniku”.

Ministarstvo rada dozvolilo bi strancima koji borave u Sloveniji iz drugih razloga, a ne zbog posla, da se zaposle na osnovu dozvole za privremeni boravak i informativnog lista koje izdaje Zavod za zapošljavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79