Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći

Prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine, uzimajući u obzir očekivane razlike u stopama ekonomskog rasta, prestići Italiju po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći, te se značajno približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Prema MMF-u, Slovenija je već ispred Grčke, Portugala i Španije po ovom pokazatelju.

Nakon ovogodišnjeg rasta BDP-a od dva posto, MMF predviđa jačanje ekonomske aktivnosti u Sloveniji za 2,5 posto u 2025. godini, a oko 2,7 posto u narednim godinama.

Uprkos nižoj privrednoj dinamici u poređenju s godinama prije pandemije COVID-19, Slovenija će, prema prognozama MMF-a, znatno nadmašiti ostale članice EU na zapadu i jugu Europe, postepeno smanjujući razvojni jaz.

Očekuje se da će slovenski BDP po stanovniku prema kupovnoj moći, koji je ove godine iznosio 53.290 međunarodnih dolara, dostići 66.680 do 2029. godine.

Ova vrijednost bit će veća od projekcija za Italiju (64.830), čije su razvojne razlike unutar zemlje značajne, dok je Slovenija već pretekla neke zapadne zemlje poput Grčke, Portugala i Španije.

Očekuje se da će Poljska također smanjiti razvojni jaz za nekim zapadnim i južnim europskim zemljama, dok će Litva, Češka i Rumunija također zabilježiti značajan rast BDP-a po stanovniku.

Uprkos rastu, Mađarska, Slovačka, Latvija i Estonija zadržat će niže vrijednosti ovog pokazatelja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79