Slovenija produžila kontrole na granicama do ljeta 2024

Slovenija produžila kontrole na granicama do ljeta 2024


Kontrole unutar Schengenskih granica Slovenije će trajat će još šest mjeseci, dakle do 22. juna 2024.

Značajno pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i prijetnje koje se ogledaju u brojnim pozivima terorističkih organizacija na provođenje terorističkih i drugih nasilnih akcija u zapadnim zemljama, uz nastavak rata u Ukrajini, razvoj sigurnosne situacije u Afganistanu, kao i nasilni sukobi u nekim afričkim zemljama, zahtijevaju poduzimanje ekstremnih mjera za osiguranje javnog reda i unutarnje sigurnosti.

Procjena rizika od terorizma u Sloveniji ostaje na povišenoj, trećoj razini od pet. U posljednje vrijeme stepen terorističke prijetnje podignut je i od strane velikog dijela članica EU, susjedne Austrije čak na najvišu razinu.

Uzimajući u obzir načela schengenskog prostora, prijetnja u jednoj državi članici može predstavljati prijetnju cijelom prostoru. Uz to, u vezi s ratom na Bliskom istoku i polarizacijom društva koju je on izazvao, europski povjerenik za unutarnje poslove upozorio je početkom decembra na visok rizik od terorističkih napada u EU.

Teroristička prijetnja dodatno je pojačana činjenicom da su sigurnosna tijela pojedinih država članica uhapsila nekoliko osoba koje su doputovale iz trećih zemalja u sklopu protuterorističkih operacija u EU. Migracijski tokovi u ovom kontekstu mogu predstavljati sigurnosni rizik popraćen drugim devijantnim ponašanjem.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija