Slučaj Dženan Memić: “Presuda Zijadu, Alisi Mutapu i ostalima 21. jula”

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine ove sedmice planirano je izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, a izricanje presude je planirano za petak, 21. jula.

Svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivnje, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

Alisa Mutap-Ramić obratila se tokom ročišta pred Apelacionim vijećem vijećem Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i drugi“, gdje se osvrnula na posljednji osam godina kazavši da je “nemoguće ćutati toliko dugo”.

– Prvo vam zatvore oca, uhapse vas, smjeste u izolaciju i samicu, spavate na željezu, odvedu vas nevoljko u bolnicu i pregledaju, počinjem da imam napade epilepsije, preglede nisu odobrili. Nude imunitet, novo ime i prezime i drugu zemlju – izjavila je Alisa Mutap-Ramić.

Ipak, ona nije otkrila ko joj je to ponudio. Podsjetimo, jučer je održano ročište u ovom predmetu, a Tužilaštvo BiH je iznijelo završne riječi.

Nakon jučerašnjeg Muriz Memić, otac ubijenog Dženana je istakao da je advokat Josipa Barića, Kadrija Kolić ismijavao njegovo dijete.

31. 8. donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo i aktualne sutkinje Suda BiH, ali i bivšeg tajnika Vahida Ćosića, tadašnjeg tužitelja Merisa Ćate, policajca Sakiba Kreme i vještaka Ševala Kovačevića. Oni su osumnjičeni za krivično djelo ubojstvo, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprječavanje dokazivanja.

Međutim, Tužiteljstvo KS je u proteklih nekoliko mjeseci privelo i u prostorijama MUP-a KS saslušalo na desetine osoba koje su povezane s ovim slučajem. Najmanje deset Radi se o pripadnicima MUP-a KS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), ali i osobama koje su kobne noći kada je mladić stradao bile u Velikoj aleji.

Tužiteljstvo i u ovom predmetu ima zaštićene svjedoke. Kako Avaz saznaje, sve će ubrzo rezultirati podizanjem optužnice protiv više osoba, najmanje deset, a na optuženičkoj klupi naći se suci, tužitelji, policajci, ali i pojedini liječnici Hitne pomoći. Iskazi zaštićenih svjedoka potvrdili su tko je kobne noći bio na Ilidži, ali i tko je izbrisao poziv u Hitnoj pomoći KS. ”Dokazi Tužiteljstva su neumoljivi.

Posebno je zanimljivo to čiji su sinovi i zetovi 8. veljače bili na Ilidži i našli se na licu mjesta. Tužiteljstvo vjeruje da se raniji iskazi pojedinih policajaca s Ilidže ne podudaraju s materijalnim dokazima. Također se ne podudaraju ni s izjavama zaštićenih svjedoka. Hitna pomoć ključna je u cijeloj priči. Ali i to tko je, kada i zašto bio u hotelu Crystal kobne noći’ –

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79