Slučaj trgovine maloljetnicom: Otac i sin Seferović i Almasa S. negirali krivicu

Jasmin (21) i Ljubo Seferović (35), poznatog po “slučaju Memić”, te Almasa S. (38) negirali su krivicu u Okružnom sudu u Banjoj Luci za slučaju trgovine maloljetnom L. S., koja je zatečena kako s bebom prosi u Banjoj Luci.

U prvom pojavljivanju pred sudom Jasmin se izjasnio da nije kriv za trgovinu djecom i vanbračnu zajednicu sa djetetom. Njegov otac Ljubo i žrtvina majka Almasa S. negirali krivicu za pomaganje u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Početak suđenja biće zakazan u narednih mjesec dana.

Novac predavala Jasminu

Republičko javno tužilaštvo RS Jasmina tereti da je tokom 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku, kako bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu. Bez znanja majke, L. S. je otputovala kod njega i ispostavilo se da joj je to zagorčalo život, piše Avaz.

– Živjela je s Jasminom u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin je L. S. ubrzo prisilio da prosi – navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je prosila ispred tržnih centara u Banjoj Luci i Sarajevu. Isprošeni novac morala je davati Jasminu, a kada ne uspije da prikupi dovoljno novca on bi je tukao.

– Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara kada je policija zatekla L. S. kako s bebom u naručju prosi na jednom parkingu u Banjoj Luci – navodi se u optužnici.

Ljubo se tereti da je kontaktirao Almasu S. i ponudio joj novac kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

Oslobađajuća presuda

– Almasa je to prihvatila, iako je bila svjesna činjenice da njena ćerka nema navršenih 16 godina i da je socijalno i emotivno nezrela. Ljubo joj je 3. decembra 2018. preko Western uniona isplatio 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu između Jasmina i njene kćerke – navodi se u optužnici.

Sličan slučaj “dogovorenog braka” između dvije Romske porodice i prošle godine se našao pred Okružnim sudom u Banjoj Luci. Za trgovinom djecom optužena su dvojica očeva Alija Aljić (51) i Mehmed Bosak (47), dok se njegov sin Ismet (19) teretio za obljubu Aljićeve maloljetne kćerke. Nakon suđenja svi su oslobođeni krivice, ali presuda nije pravosnažna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79