Službenici Granične policije sklopili nagodbu sa Tužilaštvom BiH: Raković pušten iz pritvora!

Službenici Granične policije sklopili nagodbu sa Tužilaštvom BiH: Raković pušten iz pritvora!


 

Nakon što je službenik Granične policije Ensar Salčinović sklopio nagodbu sa Tužilaštvom BiH uz priznanje krivice, danas je iz pritvora izašao i njegov šef Rejhan Raković, inače predsjednik Komisije za izbor kadeta u Graničnoj policiji BiH.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba je potvrđeno da je osumnjičeni Raković pušten iz pritvora uz mjere zabrane.

“Privode se kraju intenzivne aktivnosti na okončanju istrage i donošenju tužiteljske odluke u ovom predmetu za visoku korupciju”, rekao je glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Detalji afere u GP BiH: “Konkurs neće biti poništen. Primljena na konkursu i trudnica?!”

Pored Rakovića i Salčinovića u akciji “Konak” lišen slobode je i Kenit Čakić.

Podsjetimo, krajem septembra prošle godine pripadnici SIPA-e su upali u prostorije Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje ngrade radi trgovine utjecaja. Kako saznajemo, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Na posljednjem konkursu, prema kojem je trebalo biti primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta s najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu “mlađi inspektor” i 125 kadeta s najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu “policajac” u više organizacionih jedinica, sve su pozicije podijeljene po nacionalnom ključu, na odgovarajući broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Sporni oglas za GP BiH i dalje nije poništen: “Kako je žena u osmom mjesecu trudnoće položila testove fizičke izdržljivosti?”

Prema saznanjima pomoćnik direktora Granične policije Dragan Kulić je dostavljao spiskove jednom od uhapšenih, a na njima su bila naznačena imena onih koji trebaju biti primljeni.

Uprkos svemu tome u Graničnoj policiji BiH i dalje ne pomišljaju da ponište konkurs piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija